Ayurvedan mukaan viisi peruselementtiä, vesi, ilma, maa, tuli ja eetteri, ilmenevät kehossa kolmena prinsiippinä, josta käytetään nimitystä ‘tridosha’. Tri viittaa kolmeen ja doshia onkin kolme kappaletta: vata, pitta ja kapha. Nämä kolme doshaa säätelevät kehon, mielen ja tietoisuuden toimintoja.
Mikä on pitta dosha?
Pitta dosha koostuu tulen ja veden elementeistä. Pittaa voidaan ajatella siis lämpönä, tulena ja toimivan sen kaltaisesti. Biologinen tuli ilmenee ihmiskehossa aineenvaihduntana..
Pitta säätelee ruuansulatusta, imeytymistä, sulattamista, ravitsemusta, kehon lämpötilaa, ihonväriä, älyä ja ymmärrystä. Pitta dosha on se, joka synnyttää janon, nälän ja ruokahalun. Lisäksi pitta dosha säätelee myös sellaisia tunteita kuin viha, kiukku ja mustasukkaisuus. Pitta huolehtii myös älykkyydestä ja tahdonvoimasta.
Jokaisella doshalla on oma sijaintinsa kehossa. Pitta sijaitsee erityisesti ohutsuolessa mutta myös vatsassa, hikirauhasissa, veressä, rasvassa, silmissä ja ihossa. Doshan sijainti on hyvä ymmärtää, sillä mennessään epätasapainoon pitta alkaa ensin kertyä näille omille alueilleen aiheuttaen ongelmia.
Jotta voi ymmärtää doshia ja niiden käyttäytymistä, on ymmärrettävä doshien ominaisuuksia. Pitta on ominaisuuksiltaan kuuma, hapan, nestemäinen, läpitunkeva, rasvainen, kevyt ja luukkuva.
Pitta dosha pähkinänkuoressa:
- koostuu tulen ja veden elementeistä
- vastaa aineenvaihdunnasta
- pääsijainti ohutsuoli
- kuuma, hapan, läpitunkeva, nestemäinen, rasvainen, kevyt, liikkuva
Miten tunnistat pitta doshan?
Olet ehkä kuullut ayurvedan kehotyypeistä. Oikeastaan se tarkoittaa sitä, että jokaisessa ihmisessä on ainutlaatuinen yhdistelmä kolmea doshaa (vata, pitta, kapha). Tätä uniikkia ja synnynnäistä doshien yhdistelmää kutsutaan prakritiksi.
Ihminen, jonka prakriti on pitta, on yleensä keskikokoinen. Hänen lihaksensa erottuvat melko hyvin ja painokin voi kohota tai laskea suhteellisen helposti. Pittatyypeillä on ohut ja lämmin iho, väriltään joko punertava, kellertävä tai vaalea. Ohuet ja hienot hiukset ovat ominaisia pittalle ja pittatyyppi saattaa myös kaljuuntua ennenaikaisesti. Pittan tunnistaa terävästä katseesta ja herkistä silmistä – hän ei siedä hyvin valoa.
Koska pitta vastaa aineenvaihdunnasta, on pittaihmisillä voimakas aineenvaihdunta ja he hikoilevat runsaasti. Pittatyypillä on myös hyvä ruuansulatus ja voimakas ruokahalu. Tiedätkö ne ihmiset, jotka ovat vihaisia nälkäisinä kunnes ruokaa on vatsassa? Vahva merkki pitta doshasta.
Koska pitta dosha säätelee älykkyyttä, ovat pittatyypit usein fiksuja ja he tekevät tarkkoja havaintoja. He ovat pitkäjänteisiä, määrätietoisia ja usein myös hyviä puhujia. Pittatyypit ovat usein myös luontaisia johtajia, heillä on selkeä visio ja keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. Koska tulielementti hallitsee pitta doshaa, ovat pittatyypit usein tulisia – he suuttuvat ja ärsyyntyvät helposti.
Pittan tunnistaminen:
- keskikokoinen
- lämmin iho
- voimakas aineenvaihdunta
- määrätietoisuus
Pittan epätasapaino
Pittan epätasapaino voi näkyä mielen tasolla vihana, kriittisyytenä, kateutena tai vaikka kärsimättömyytenä. Pittatyypeillä on usein taipumusta myös perfektionismiin ja he saattavat viedä asioita äärirajoilleen. Kehon tasolla epätasapainon merkkejä ovat esimerkiksi närästys, löysä suoli, akne ja ripuli.
Ihmiskehon pitta dosha menee helpoiten epätasapainoon kesällä. Kesällä on tapana tuoda mukanaan lämpöä, valoa ja energiaa. Ayurvedisesti ajateltuna kesällä onkin paljon samanlaisia ominaisuuksia kuin ihmiskehon pitta-doshalla: kuuma, valoisa, liikkuva ja läpäisevä. Koska samankaltaisilla ominaisuuksilla on taipumus ärsyttää vastaavaa doshaa kehossa, ärsyyntyy kehon pitta dosha esimerkiksi kesän mukanaan tuomasta kuumuudesta.
Merkkejä pittan epätasapainosta:
- närästys, polttavat tuntemukset kehossa
- löysä suoli, ripuli
- iho-ongelmat, kuten akne
- tulehdukset
- viha, ärtymys, suuttumus
Miten tasapainottaa pittaa?
Ayurvedinen hoitaminen perustuu pitkälti vastakohtiin. Koska pitta on ominaisuuksiltaan kuuma, hapan, nestemäinen, rasvainen, läpitunkeva, kevyt ja liikkuva tarvitaan tasapainottamiseen vastakkaisia ominaisuuksia.
Ayurvedassa ravinnolla on suuri merkitys doshien tasapainottamisessa. Pittaa tasapainottava ruoka on viilentävää. Pittaa tasapainottavat maut ovat makea, karvas ja supistava, kun taas nostavia ja epätasapainoa lisääviä makuja ovat hapan, suolainen ja pistävä. Yleisesti ajateltuna pittaa tasapainottaessa kannattaa valita lautaselleen mieluummin vaikka parsakaalia, lehtikaalia ja kurpitsaa kuin chilejä, greippejä tai voimakkaasti suolattuja ruokia.
Koska pitta doshan epätasapaino tuo mukanaan perfektionismia, kriittisyyttä ja äärimmäisyyksiin menemistä, on syytä varata aikaa hidastamiselle, hellittämiselle ja rentoutumiselle. Kaikkea ei tarvitse, eikä pidäkään tehdä, sillä maailma ei koskaan tule valmiiksi – välillä voi ottaa löysin rantein. Pittaihmisen kannattaa myös opetella sallimaan virheitä ja nauramaan itselleen.
Pittaa tasapainottaessa kannattaa valita sellaisia aktiviteetteja, jotka eivät kuumenna kehoa tai mieltä liikaa. Viilentävä vesiurheilu on usein ravitsevaa pittatyypeille. Kilpailutilanteissa on suositeltavaa kultivoida leikkimielisyyttä, ettei pinna pala.
Säännöllinen elämänrytmi tasapainottaa kaikkia doshia, myös pittaa. On hyödyllistä mennä nukkumaan, herätä, liikkua ja syödä aina samaan aikaan jokaisena päivänä. Vaikka säännölliset elämänrytmit vaativatkin sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä, se ei tarkoita sitä, että niitä pitäisi noudattaa verenmaku suussa. Ajattelen itse säännöllisiä elämänrytmejä enemmäkin sitä kannalta, että pidän huolta itsestäni – olen sydämellisesti sitoutunut omaan hyvinvointiini, mutta poikkeukset ja joustot ovat joskus paikallaan.
Yleisiä ohjeita pittan tasapainottamiseksi:
- Suosi makeita, karvaita ja kutistavia makuja
- Vältä happamia, suolaisia ja pistäviä makuja
- Suosi viilentäviä ruokia
- Muista hellittää ja kultivoida leikkimielisyyttä
- Luo säännölliset elämänrytmit
- Vältä kuumaa keskipäivän aurinkoa ja liiallista saunomista
- Kahvi, suklaa, tupakka, jugurtti, juustot, liha ja uppopaistetut ruuat nostavat pittaa, vältä niitä
- Ole lempeä itseäsi ja muita kohtaan
Kiitos kun luit!
<3 Eveliina
Tunnistitko itsesi tästä tekstistä? Varaa itsellesi konsultaatio, jossa selvitämme epätasapainot ja saat yksilölliset ohjeet epätasapainojen korjaamiseen.
AyurGlow – SUOMEN ENSIMMÄINEN AYURVEDA PODCAST
Teen yhdessä Rosi Sotkasiiran kanssa Suomen ensimmäistä ayurveda-aiheista podcastia. AyurGlowssa tarkastelemme elämää laajasti ayurvedisin silmin. Podcastin keskiössä ovat teemat ravinnosta hyvinvointiin sekä sisäisen hehkun ja harmonian saavuttamiseen. Sydämellisesti tervetuloa kuuntelemaan meitä Spotifyssa!
Lähteet:
Lad, V. Ayurveda, käytännöllinen opas, 2009
Lad, V. Textbook of Ayurveda, Vol. 1, 2017
Suomen Ayurveda Yhdistyksen opintomateriaalit
Kuvat Inkeri Kallio / Nähty