Tunteiden turbulenssia, väsymystä, turvotusta, ilmavaivoja, löysää vatsaa, saamattomuutta, ummetusta, heikotusta, tukkoisuutta, aivosumua, kovaa nälkää tai nälän puutetta. Systeemi on sekaisin.
Vaikuttaa vahvasti siltä, että agni voi olla epätasapainossa.
Hetkinen… mikä?
Agni. Tuli.
Agni on ayurvedan yksi keskeisimmistä käsitteistä, jolla kuvataan kehon kykyä muuntaa esimerkiksi ruoka ravinnoksi. Agni on sanskritia ja tarkoittaa siis tulta, siksi sitä usein kutsutaankin ruuansualtuksen tuleksi.
Ja kun agni ei toimi, eli on epätasapainossa, aiheuttaa se usein yllä mainittuja oireita.
Miksi tasapainoinen agni on tärkeä?
Kun agni on tasapainossa, vastustuskyky, aineenvaihdunta ja ruuansultaus toimivat. Lisäksi olemme terveitä, eivätkä sairaudet vaivaa. Ayurvedan mukaan agnin epätasapaino on nimittäin usein yksi sairauksien taustalla vaikuttava tekijä.
Agni on kehon omaa syvää älykkyyttä, kuin portinvartija, joka päättää mikä jää ja mikä lähtee. Tuon älykkyyden on syytä toimia jotta pysymme terveinä. Ajattele agnia sisällä palavana liekkinä, joka muuntaa tärkeän ravinnoksi ja turhan jätteeksi. Tärkeän on muututtava energiaksi ja imeydyttävä sekä turhan poistuttava jotta voimme elää pitkän, terveen ja harmonisen elämän.
Eikä tietenkään ole kyse vain kehosta ja ruuasta, vaan terve ja harmoninen elämä pitää sisällään myös mielen hyvinvoinnin. Agnilla onkin tärkeä rooli myös tunne-elämämme kannalta, sillä se muuntaa kokemuksiamme syväksi viisaudeksi, älykkyydeksi ja ymmärrykseksi.
Mistä tunnistaa tasapainoinen agni?
Tasapainoista agnia kutsutaan ayurvedassa sama agniksi ja sen keskeisiä tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi:
- Normaali ruokahalu
- Toimiva ruuansulatus & aineenvaihdunta
- Tasainen nälkä (ei kuolemannälkää tai näläntunteen puutetta)
- Hyvä, palauttava uni
- Rauhallinen, selkeä, iloinen mieli
- Tasaisesti jakautunut energia päivän aikana
- Omalle kehotyypille sopiva paino, ei liikaa tai liian vähän
Valitettavasti tässä nopeatempoisessa ja paineistetussa ajassa tasapainoinen agni alkaa olla melko harvinainen ilmiö. Se ei kuitenkaan toki tarkoita sitä, että kannattaa heittää hanskat tiskiin ja elää miten sattuu. Ainakin minulle itselleni tuon tiedon saaminen on enemmänkin kutsu kävellä lempeällä tiellä kohti harmoniaa ja hyvinvointia. Maailma paranee yksi ihminen kerrallaan, joten kannattaa aloittaa itsestä. Vai mitä itse ajattelet?
Mistä agnin epätasapaino johtuu ja mitä se aiheuttaa?
Agnin toiminta järkkyy sopimattomista elämäntavoista. Tämä tarkoittaa sitä, että ihminen ole elänyt sen mukaan, mikä on sopivaa juuri hänelle, ainutlaatuiselle yksilölle.
Sopimattomista elämäntavoista yksi merkittävimmistä onkin sopimaton ruokavalio. Meille annetaan nyky-yhteiskunnassa hieman liian yleisiä ja ympäripyöreitä hyvinvointivinkkejä, kuten “yksi lautasmalli sopii kaikille” tai “juo sitä sitruunavettä aamuisin” – homma ei vaan mene näin. Meidän kulttuurissa on myös tapana syödä liikaa, napostella jatkuvasti tai skippailla aterioita. Lisäksi erilaiset terveystrendit kuten vaikka mehupaastot, rasvojen täysi nollaaminen tai raakaruoka aiheuttavat usein agnille ongelmia. Koko syömishomma tuntuu olevan vinksallaan.
Lisäksi ikuinen paholainen, stressi, vie agnia epätasapainoon. Myös liika tai liian vähäinen liikunta häiritsee agnia.
Vaikka agnin epätasapainon aiheuttamat oireet voivat olla lyhytaikaisia ja vain lievästi epämiellyttäviä, pidemmällä tähtäimellä kuona-aineet alkavat kertyä ja doshat mennä epätasapainoon. Vähitellen syntyy amaa, eli aineenvaihdunnan jätettä, käsittelemätöntä ainesta, jota aineenvaihdunta ei ole pystynyt prosessoimaan. Aman liiallinen kertyminen on terveyden ja harmonian kannalta iso ongelma, mutta siitä lisää toisessa tekstissä.
Miten agnin epätasapainon voi tunnistaa parhaiten?
Agin epätasapaino voi ilmetä lukemattomien eri terveyshaasteiden kautta ja epätasapainon tunnistaminen on luonnollisestikin edellytys sille, että agnia voi ylipäätään lähteä viemään kohti harmoniaa.
Ayurveda tunnistaa kolme erilaista epätasapainoista agnia ja useita niihin liittyviä oireita:
- Epäsäännöllinen agni (vishama agni) – epäsäännöllinen nälkä, epäsäännöllinen suolen toiminta, voi olla ilmavaivoja, ummetusta, närästystä, löysää suolta. Kuiva suu, kuiva iho, unettomuus, pelko, ahdistus.
- Korkea agni (tikshna agni) – voimakas & laantumaton nälkä, närästys, relfuksi, löysä suoli, ripuli. Polttavaa tunnetta kehossa, hapokasta röyhtäilyä, tulehduksia. Ärtymys, suuttumus, viha.
- Matala agni (manda agni) – hidas ruoansulatus, ruoka ei sula, heikko nälkä, raskas tunne kehossa yleisesti ja etenkin ruokailun jälkeen. Saamattomuus, ylipaino, heikkous, väsymys.
Miten agnia voi viedä tasapainoon?
Se, miten agnia voi tasapainottaa ja vahvistaa riippuu toki siitä, millainen epätasapaino on. On kuitenkin olemassa myös monia yleisiä asioita, joita voi ottaa huomioon pitääkseen agnin toimivana:
- Pidä ruoka-ajat säännöllisenä, pyri siis syömään samaan aikaan joka päivä
- Syö päivän raskain ateria keskipäivän aikaan
- Syö helposti sulavaa, kypsennettyä ruokaa
- Syö kehotyypillesi sopivaa ruokaa
- Liiku säännöllisesti; ayurveda ohjeistaa hikoilemaan hieman päivittäin
- Käytä mausteita, jotka vahvistavat agnia (inkivääri, kurkuma, kardemumma, mustapippuri)
- Kokeile kitcharipaastoa ayurveda-ammattilaisen ohjeistuksella
Mitä sitten ei kannattaisi tehdä?
- Ethän syö liikaa – ei siis ähkyä
- Ethän napostele aterioiden välillä
- Ethän juo jääkylmää vettä aterioilla
- Ethän syö raskaasti etenkään iltaisin
Ayurvedan mukaan olemme mitä sulatamme. Jos agni ei toimi, et voi sulattaa mitään: et edes ruokia, jotka ovat terveellisiä. Tästä kannattaa siis todella huolehtia.
Jos koet, että agnisi voisi kaivata hieman tasapainottamista, voit varata ajan ayurvediseen elämäntaidonohjaukseen laittamalla minulle viestiä.
<3 Eveliina