meditation-1384758_640

Chakrat – mitä ne ovat? – Osa1

On rehellisesti tunnustettava, etten ole ollut kovin kiinnostunut chakroista vuosikausiin. Se informaatio, mitä olin chakroista vuosien varrella lukenut ja kuullut, oli epäloogista, eikä jostain kumman syystä täysin vakuuttanut minua. Chakrat tuntuivat sellaiselta sekavalta sopalta, johon en halunnut lusikkaani laittaa. 
 
Chakroista saa modernin joogan parissa helposti sen käsityksen, että ne ovat seitsemän energiakeskusta tietyssä kohdassa kehoamme, jotka voivat mennä epätasapainoon ja epätasapainosta seuraa tietynlaisia oireita. Moderneilla joogatunneilla chakroja avataan ja tasapainotetaan, mutta minulle ei ole koskaan tällaisella tunnilla ollessani selvinnyt, mihin avaaminen ja tasapainottaminen varsinaisesti perustuu. 
 
Vasta viime vuosina uteliaisuuteni tätä aihetta kohtaan on hiljalleen taas herännyt, sillä olen löytänyt omasta mielestäni juurikin perustellumpia, perinteisempiä ja jollain tavalla myös loogisempia lähteitä koskien chakroja. Vähitellen on alkanut tuntua siltä, että palaset loksahtelevat kohdilleen ja syventyminen tähän laajaan aiheeseen on alkanut.
 
Mutta mitä tuo chakra nyt siis ylipäätään tarkoittaa? Sitä käyn läpi lyhyesti tässä kirjoituksessa.
 
Tervetuloa sukeltamaan aiheeseen kanssani tässä chakrapostauksen ensimmäisessä osassa!
 
Chakrat
 
 

Chakran määritelmä

 
Sana chakra nousee sanskritinkielisestä sanasta ‘cakra’, mikä useiden lähteiden mukaan tarkoittaa pyörä tai ratasta. Nykyisin chakrat nähdään osana fyysistä kehoa syvempää, hienojakoista fysiologiaa eli energiakehoa. Chakrat ovat meditaation keskiössä – ne visualisoidaan ihmisen sisällä oleviksi pyörteiksi tai kukiksi kohtaan, missä nadit (energiavirtaukset – puhutaan näistä tulevaisuudessa) yhtyvät.
 
Koska chakrat ovat osa hienojakoista fysiologiaa, ei niitä voi fyysisessä kehossa silmin nähdä tai käsin koskettaa. Christopher Wallisin mukaan ne kohdat kehossa, missä chakroilla on pääosin tapana “sijaita”, ovat sellaisia, missä ihmiset kokevat esimerkiksi tunteita. 
  

Käsitykset chakroista

 
Chakrat voidaan nähdä melko monellakin eri tavalla, riippuen hieman siitä kuka puhuu. Eri perinteissä eroja on esimerkiksi siinä, missä kohdissa kehoa chakrat “sijaitsevat” ja montako chakraa ylipäätään on olemassa.
 
Hämmentävää!
 
On olemassa seitsemän chakran systeemi, kahdentoista chakran systeemi, 28 chakran systeemi, eikä tämä pääty tähän. 
 
Hetkinen – käytän jatkuvasti sanan “sijainti” päällä lainausmerkkejä. Mitä ihmettä?
 
Osittain siksi, että chakroja ei voi käsin koskettaa. Ne eivät ole aineellista todellisuutta, mutta toisaalta myös siksi, että chakrojen sijaintia ei varsinaisesti ole olemassa. Christopher Wallisin mukaan sanskritinkielisissä teoksissa harvoin nimittäin kuvataan sitä, miten asiat ovat, vaan tekstit ovat enemmänkin ohjeita joogeille koskien harjoitusta, joiden tarkoitus on taas palvella tiettyä haluttua lopputulosta. Tekstit antavat siis oikeastaan ohjeen visualisoida chakra tiettyyn kohtaan kehossa, mutta ne eivät kerro, että kyseinen chakra sijaitsee kohdassa X ja on lisäksi väriltään Y. 
 
Chakrojen värejä tai sijainteja ei siis sanskritinkielisistä teoksista löydy. Nämä ovat moderneja lisäyksiä, jotka ovat tulleet moderniin joogaan käsittääkseni 1900-luvulla. 
 
Oletko muuten huomannut, miten chakroista puhuttaessa kuvataan paljon sitä, mitä psykologisia ominaisuuksia tietyllä chakralla on? Minunkin kirjahyllystäni löytyi ennen eräs melko kuuluisa teos, missä kerrotaan, että kolmas chakra (manipura) liittyy esimerkiksi itsetuntoon.
 
Tosiasiassa intialaisista teoksista ei löydy mitään viittauksia psykologisista omninaisuuksista, vaan nämä lisäykset ovat oletetusti Carl Jungin käsialaa. Ha! Hullua!
 

Modernin joogan seitsemän chakraa

 
Tässä vielä kertaukseksi ja selvennykseksi modernin joogan seitsemän chakraa. Pudotin nuo psykologiset ominaisuudet heti pois, koska niillä ei ole itselleni merkitystä. 
 

Muladhara – juurichakra

elementti: maa

terälehdet: neljä

väri: punainen

jumala: brahma

mantra: lam

 

Svadhishana – sakraalichakra

elementti: vesi

terälehdet: kuusi

väri: oranssi

jumala: vishnu

mantra: vam

 

Manipura – solar plexus

elementti: tuli

terälehdet: kymmenen

väri: keltainen

jumala: rudra

mantra: ram

 

Anahata – sydänchakra

elementti: ilma

terälehdet: 12

väri: oranssi

jumala: isha

mantra: yam

 

Vissudha – kurkkuchakra

elementti: eetteri

terälehdet: kuusitoista

väri: sininen

jumala: sadashiva

mantra: ham

 

Ajna – otsachakra

elementti; henki

terälehdet: kaksi

väri: violetti

jumala: sambhu

mantra: ksam

 

Sahasvara – kruunuchakra

elementti: ei ole 

terälehdet: tuhat, ääretön

väri: purppura

jumala: paramashiva

mantra: om

Lopuksi
 
Näiden asioiden myötä minulle on auennut aivan uusi ovi ja joogan tiede kiinnostaa itseäni joka päivä enemmän ja enemmän. Tulen jatkamaan tästä aiheesta vielä lisää, sillä syventymistä riittää! Parempi, ettei heitetä koko chakra-asiaa kerralla ympäri. Itse en pystynyt sisäistämään ykkösellä, eikä sinunkaan tarvitse.
 
 
Eveliina
 
 
P.S. Valtavan iso kiitos mm. Christopher Wallisille. On hyvin miellyttävää löytää uusia näkemyksiä asioihin, jotka ovat jääneet epäselviksi.

 

Tilaa blogini sähköpostiisi:

Jos kaipaat lisää lukemista:

agni-ruuansulatuksen-tuli
Jooga

Agni – mikä se on?

Tunteiden turbulenssia, väsymystä, turvotusta, ilmavaivoja, löysää vatsaa, saamattomuutta, ummetusta, heikotusta, tukkoisuutta, aivosumua, kovaa nälkää tai nälän puutetta. Systeemi on sekaisin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että agni

Lue blogi »
Jooga

Syksy on vata-aikaa

Panin viime viikonloppuna ystäväni maatilalla merkille, että pellot ovat alkaneet kellastua. Antaessani katseeni vaellella laajemmin ympäristössäni huomasin, että koko maisema oli alkanut vaihtaa väriään hieman

Lue blogi »

Jaa blogi tutuillesi:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Liity postituslistalle

Yhteys