Flunssa-aalto vyöryy tällä hetkellä voimakkaana ja pitkäkestoisena, enkä itsekään ole pystynyt välttymään sairastelulta kokonaan.
Olen tiennyt jo pitkään, että flunssailu ei ole ainakaan minulle ihan helppoa. Poden helposti huonoa omatuntoa siitä, etten voi tehdä arjen askareita yhtä paljon kuin terveenä. Katson surullisena, miten askareet jäävät kokonaan mieheni hoidettavaksi.
Minua harmittaa myös se, etten pääse rakastamani työn pariin. Menetetyt mahdollisuudet jännittävät yrittäjää tietysti myös taloudellisesti. Äh!
No, voit kuvitella, että sohvalla levätessäni minulla on ollut enemmän kuin riittävästi aikaa pohtia terveyttä. Ystäväni erehtyi kysymään minulta kuluneella viikolla, että mitä erilaisia konsteja käytän flunssan taltuttamiseksi. Tuollainen kysymys tietää blogikirjoitusta.
Mitä terveys tarkoittaa?
Ajattelen terveyden olevan sitä, että ihminen voi hyvin fyysisesti, psyykkisesti, sosiaalisesti ja toki myös henkisesti.
Ollakseen terve, ihminen pitää huolen itsestään: liikkuu ja ulkoilee itselleen sopivalla tavalla sekä riittävästi, lepää riittävästi, syö mahdollisimman terveellisesti, sosiaaliset suhteet ovat eheitä, kokemus omasta mielestä on tasapainossa, uni on laadukasta ja palauttavaa.
Minusta terveys on myös sitä, että ihminen ei ole sairas ja toimintakyky on sellainen, mitä voi normaaliksi kutsua. eivätkä keho ja mieli eivät ole tavallisesta poikkeavassa tilassa.

Terveys ayurvedan mukaan
Tutkin hieman Vasant Ladin kirjasta sitä, mitä ayurveda sanoo terveydestä. Ayurvedankin mukaan terveys nähdään normaalina, tavanomaisena tilana, kun taas sairaus on epätasapainotila eli häiriö. Tavallisesti ihminen huomaa häiriötilan itsessään ja toimii terveyden, eli tasapainon palauttamiseksi.
Ayurvedan mukaan terveydentila vallitsee, kun ruuansulatustuli (agni – kirjoitan tästä vielä tänä syksynä) ja doshat (vata-pitta-kapha) ovat tasapainossa, kolme eritettä (virtsa, ulosteet, hiki) erittyvät normaalisti. Myös aistit toimivat normaalisti ja keho, mieli sekä tajunta toimivat harmonisesti.
Terveys heikkenee ja sairaus kehittyy, kun jonkin edellä mainitun tasapaino järkkyy. Agnin, kehon nesteiden, kolmen eritteen, aistien, mielen ja tajunnan tasapaino saa aikaan luonnollisen vastustuskyvyn ja immuniteetin.

Vinkit flunssan taltuttamiseksi
Lepo. Vanha kunnon. Monille haastava, toisille helppo, mutta kaikille se ainoa tapa parantua ja välttää jälkitaudit. Itse en saa päiväsaikaan unta kuumeessakaan, mutta makaan silmät kiinni hämärässä pitkiäkin aikoja. Hämärä helpottaa, sillä flunssaisena silmät ovat usein herkät ja arat valolle.
Nesteytys. Flunssa tai ei, keho tarvitsee nestettä toimiakseen normaalisti ja poistaakseen myrkkyjä. Sairaana tarve korostuu, varsinkin kuumeisena. Itsehän join liian vähän nestettä muutamana päivänä ja kroppa ei kiittänyt tästä, vaan olo oli kuin krapulaisella konsanaan! Suosikkijuomani koostuu näistä ainesosista: tuore inkivääri, hunaja, kurkuma, mustapippuri, ja sitruuna – kaikki luomuna, jos mahdollista. Muita ei varmasti tarvitse kommentoida, mutta siis mustapippuri? Kyllä, näin kurkuma imeytyy paremmin.
Diffuuseri. Mikä? Diffuuseri toimii sähköllä tai kynttilällä (tuoksulyhty) ja levittää eteeristen öljyjen tuoksua huoneeseen sekä kosteuttaa ilmaa. Sairaana ollessani käytän monesti piparmintun, rosmariinin ja teepuuöljyn sekoitusta. Piparmintun sanotaan auttavan yskään ja kurkkutulehduksiin, rosmariini puhdistaa ilmaa ja teepuuöljy taistelee tulehduksia vastaan ja poistaa bakteereja.
C-vitamiinin sanotaan edistävän immuunijärjestelmän toimintaa. Oma suosikkini on Puhdistamon Super C-vitamiini, joka on uutettu C-vitamiinipitoisesta amlamarjasta. Luonnollinen ja tehokas vaihtoehto! Lisään tätä aamuisin vesilasiini ja flunssassa nostan annostusta.
D-vitamiini. Itselleni todella tärkeä, sillä olen kärsinyt niin D-vitamiinin kuin raudankin puutteesta. Käytän Biomedin D-vitamiinitippoja, sillä se on riittoisa ja hyvänmakuinen! Yksi tippa sisältää jopa 25 µg D-vitamiinia!
Nenäkannu. Huuhtelen nenän miedolla suolavedellä joka aamu, mutta flunssassa toistan huuhtelun kolmesti päivässä. Tämä, jos mikä helpottaa tukkoisuutta ja poistaa limaa.
Kaura pois. Täh? Ayurvedan mukaan kaura lisää limaisuutta ja tukoksia, eli ymmärrykseni mukaan nostaa kaphaa.
Itseä arvostava asenne. Flunssassa tuntuu usein siltä, että harmia löytyisi vaikka ja kuinka! On tärkeää muistaa kunnioittaa omia rajojaan, jotka ovat flunssassa mitä todennäköisimmin tavallista matalampana. Keho ja mieli tarvitsevat nyt enemmän hellyyttä.
Usein kysyn itseltäni, mikä ravitsisi minua nyt eniten – ja toimin vastauksen mukaan.
Flunssatonta syksyä kanssajoogit!
—
Eveliina
—