Ghee (kirkastettu voi, äännetään ‘ghii’) on tunnettu intialaisessa ruuanlaitossa jo tuhansia vuosia ja sitä pidetään tärkeänä, oikeastaan jopa pyhänä, ayurvedassa ja joogassa. Lukuisten terveysvaikutustensa ansiosta tämä nestemäinen kulta nostaa suosiotaan jatkuvasti myös länsimaissa.
Mikä tämä tällainen ghee siis on ja miten sitä tehdään?
Gheen hyödyt
Valmistusprosessissa voista poistuu vesi, maitoproteiini, laktoosi, maitohappo sekä epäpuhtaudet ja jäljelle jää nestemäistä kultaa, gheetä, jota voi käyttää niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Tämä nestemäinen kulta sopii vaikka leivän päälle voin sijaan, paistamiseen tai esimerkiksi palovammojen hoitoon.
Ghee on erinomainen rasva, joka sisältää runsaasti A-ja D-vitamiineja. Sen sanotaan parantavan ruuansulatusta, nostavan immuniteettia ja helpottavan allergiaoireita. Lisäksi se voitelee kehon kudoksia tehden niistä elastisempia.
Ghee myös lisää ojasta, joka lyhyesti sanottuna on eräänlainen voimaa ja vahvuutta antava energia ja liittyy esimerkiksi vastustuskykyyn. Lisäksi ghee tasapainottaa kaikkia doshia, eli se on tridoshinen.
Ayurvedassa gheetä on käytetty myös lääkkeenä. Gheen ominaisuudet edesauttavat yrttien ja ravinteiden kulkeutumista sekä imeytymistä kudoksiin. Tästä syystä on olemassa erilaisia ghee-valmisteita, joissa on mukana lääkinnällisiä yrttejä.
Miten Gheetä valmistetaan?
Gheetä voi ostaa myös valmiina, mutta parasta gheetä saa kun valmistaa sen itse suolattomasta voista. Voit valmistaa geetä näin:
Laita voi kattilaan ja anna kiehua keskisuurella lämmöllä kunnes voi sulaa. Älä peitä kattilaa missään vaiheessa prosessia.
Meillä käytetään Rainbown suolatonta luomuvoita (250g paketti), mutta toiset vannovat Lidl:stä saatavan voin nimeen.
Vuosien varrella olemme huomanneet, että tähän toimii parhaiten teflon pinnoitteinen kattila, koska muut pärskivät voita enemmän kattilan ulkopuolelle.
Kun voi on sulanut käännä lämpöä pienemmälle, niin että ghee kiehuu hieman.
Tässä vaiheessa voi alkaa ikäänkuin kuplia pinnalle vaahtomaisena ja pohjaan muodostuu vähitellen erillinen kerros sakkaa.
Meillä on tapana kaapia puhtaalla ja kuivalla lusikalla tuo vaahtomainen kerros pois pinnalta muutaman kerran valmistuksen aikana, jotta näemme onko neste muuttunut niin kirkkaaksi, että pohja näkyy.
Kun neste on kirkasta ja pohja näkyy, eikä vaahtomaista sakkaa enää ole pinnalla, otetaan kattila pois levyltä. Gheen annetaan jäähtyä ihan hetken, jottei se ole polttavan kuumaa seuraavassa vaiheessa.
Monet kaatavat gheen kankaan, paperisuodattimen tai tiiviin siivilän läpi. Meillä kaadetaan ghee ilman suodattimia varovasti lasipurkkiin niin, että pohjalle jäänyt kerros ei siirry mukana. Maltti on valttia!
Hyvä tietää gheestä
Gheen yksi parhaista ominaisuuksista on sen kestävyys. Tiiviissä (mielellään tummassa – rikon tässä “sääntöjä”) lasipurkissa ja piilossa suoralta auringonvalolta se säilyy huoneenlämmössä noin kuukauden ja jääkaapissa taas kuusi kuukautta. Meillä ghee pidetään huoneenlämmössä, sillä jääkaappikylmänä sitä on vaikea levittää.
Jos ghee muuttuu valmistaessa tai valmistuksen jälkeen rusehtavaksi, se on todennäköisesti hieman kärähtänyt. Tämän kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se käy todella helposti – joskus muutamassa minuutissa. Jos kattila on unohtunut liedelle ja lämpötila nousee hurjasti, saattavat voiöljyn hyödylliset rasvahapot hajota haitallisemmaksi yhdisteeksi. Jaiks!
Tein muuten ensimmäistä kertaa gheetä uudessa kodissamme. Prosessi osoittautui hyvinkin mielenkiitoiseksi, sillä meillä on täällä tehokas induktioliesi… Oli aikamoista tasapainottelua oikean lämpötilan löytämisen kanssa, mutta valmista tuli. Ensi kerralla tämä on taas helpompaa!
Toivottavasti sait tästä inspiraatiota sen verran, että kokeilet tätä maukasta ja terveellistä kultaa!
—
Eveliina