OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kapha dosha – mistä tunnistat kapha doshan?

Kapha koostuu veden ja maan elementeistä. Ayurvedan mukaan kapha vastaa kehon voimasta, kudosten elastisuudesta ja kasvusta. Kapha voitelee niveliä, huolehtii kosteudesta ja tasapainosta sekä antaa lujuutta, elinvoimaa ja stabiliteettia. Mielen tasolla kapha säätelee esimerkiksi ahneutta, kateutta, anteeksiantoa, rauhaa ja rakkautta.

Jokaisella doshalla on oma sijaintinsa kehossa. Kaphan sijaitsee erityisesti mahalaukussa ja rintakehän alueella, mutta myös nielussa, päässä, onteloissa, nenässä, suussa, nivelissä, solulimassa, plasmassa ja kehon nestemäisissä eritteissä, kuten limassa. Doshan sijainti on hyvä ymmärtää, sillä mennessään epätasapainoon dosha alkaa kertyä ensin omalle alueelleen aiheuttaen ongelmia – esimerkiksi liiallinen lima, eli tukkoisuus nenässä.

Ymmärtääkseen ayurvedaa ja doshia, on ymmärrettävä, että kaikella aineellisilla ja aineettomilla asioilla on omia ominaisuuksia. Ominaisuuksien kautta voi hahmottaa erilaisia syy-seuraussuhteita, esimerkiksi ravinnon seuraukset kehoon. Kapha dosha on ominaisuuksiltaan rasvainen, hidas, raskas, viileä, staattinen, pehmeä, tiheä ja tahmea.

Kapha dosha pähinänkuoressa:

 • koostuu veden ja maan elementeistä
 • vastaa rakenteesta, voimasta, kosteudesta, kasvusta
 • pääsijainti mahalaukku
 • rasvainen, hidas, raskas, viileä, staattinen, pehmeä, tiheä ja tahmea

kapha dosha eveliinaholm

Miten tunnistaa kapha dosha?

Olet ehkä kuullut ayurvedan kehotyypeistä. Oikeastaan se tarkoittaa sitä, että jokaisessa ihmisessä on ainutlaatuinen yhdistelmä kolmea doshaa (vata, pitta, kapha). Tätä uniikkia ja synnynnäistä doshien yhdistelmää kutsutaan prakritiksi.

Ihminen, jonka rakennetta hallitsee kapha, on usein vahvarakenteinen. Hänellä on todennäköisesti kookkaat luut ja hyvin kehittyneet lihakset. Kaphat ovat usein perusterveitä ja heillä on hyvä fyysinen kestävyys.

Kaphatyypin iho saattaa olla viileä, kirkas ja rasvainen. Hänen hiuksensa ovat luultavimmin paksu ja kiharat. Kaphan voi tunnistaa suurista silmistä ja tuuheista ripsistä. Kaphatyyppi on vahva, hän liikkuu hitaasti ja hikoilee kohtuullisesti. Kaphalle ominaiset hidas ruuansulatus ja aineenvaihdunta saattavat aiheuttaa ylipainoa. Kaphatyypit pitävät levosta ja heidän unensa on pääosin syvää ja pitkää.

Parhaimillaan kapha on rauhallinen, kärsivällinen ja rakastava. Kaphatyypeillä on useimmiten hyvä muisti, vaikka nopeita oppijoita he eivät olekaan.

Kaphan tunnistaminen:

 • vahvarakenteinen, hyvä fyysinen kestävyys
 • liikkuu hitaasti
 • hidas aineenvaihdunta ja ruuansulatus
 • rauhallinen
 • hyvä muisti

kapha dosha eveliinaholm

Kaphan epätasapaino

Kaphan epätasapaino voi näkyä mielen tasolla esimerkiksi saamattomuutena, ahneutena, kateutena, laiskuutena, omistushaluna tai masennuksena. Kehon tasolla merkkejä kaphan epätasapainosta ovat suolen hidas toiminta, ummetus, ylipaino, turvotus, liiallinen limaneritys ja tukkoisuus esimerkiksi keuhkoissa tai sieraimissa.

Kun kapha on epätasapainossa voi olla vaikea nousta ylös aamuisin ja saattaa tuntua siltä, että sitähän voisi nukkua vielä vaikka kuinka pitkään. Epätasapainolle ominaista on myös samea mieli ja hidas ajatuksenjuoksu – melkein kuin koko maailma olisi sumuinen ja kirkkaus kadoksissa. Kaphan epätasapaino voi aiheuttaa myös takertumista, liiallista kiintymystä ja omistushalua esimerkiksi ihmissuhteissa.

Ihmiskehossa kapha menee helpoiten epätasapainoon kevättalvella. Mutta miksi? Vastaus löytyy ominaisuuksista, joiden tärkeydestä muistutin aiemmin.

Ayurvedisesti ajateltuna lopputalvi ja kevät ovat ominaisuuksiltaan viileitä ja kosteita. Kun tarkastelee kevättä, huomaa, että ulkoilma on vielä talven jäljiltä viileää, mutta lumet sulavat ilman lämmetessä ja tuovat kosteutta ympäristöön.

Ayurvedan mukaan samankaltaisia ominaisuuksia sisältävät asiat nostavat vastaavaa doshaa kehossa. Kevään ominaisuudet siis nostavat kaphaa kehossa ja tästä syystä kaphalla on taipumus ärsyyntyä elimistössä lopputalven ja kevään aikana ja mennä epätasapainoon.

Merkkejä kaphan epätasapainosta:

 • saamattomuus, ahneus, kateus, omistushalu
 • ylipaino, tukkoisuus onteloissa
 • vaikeus päästä ylös sängystä, liiallinen unen määrä
 • vaikea päästää irti asioista, jää jumiin
 • samea, sumuinen mieli
 • masentuneisuus

kapha dosha eveliinaholm

Miten tasapainottaa kaphaa?

Ayurvedinen hoitaminen pohjautuu vastakohtiin. Koska kapha on ominaisuuksiltaan esimerkiksi rasvainen, staattinen ja kylmä, tarvitaan tasapainottamiseen asioita, jotka ovat ominaisuuksiltaan vastakkaisia: kuivaa, aktiivista, lämmintä.

Ravinnolla on suuri merkitys ayurvedassa ja doshien tasapainottamisessa. Kaphaa alentavat ruuat ovat ominaisuuksiltaan lämpimiä, kuivia ja kevyitä kun taas kaphaa nostavat ruuat ovat viileitä, raskaita ja kosteita. Tasapainottavia makuja ovat kitkerä, pistävä ja supistava, kun taas suolainen, makea ja hapan nostavat kaphaa. Kapha voi esimerkiksi huoletta syödä esimerkiksi pistävää chiliä ja lämmittävää inkivääriä, mutta viilentävää kookosta ja makeaa kauraa vähemmän.

Kaphaa tasapainottaessa on hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, että syö vain kun on nälkä ja vähentää napostelua. Myös ylensyöntiä kannattaa välttää, sillä se hidastaa ruuansulatusta, mikä ei kapha doshan hallitessa ole muutenkaan järin nopeaa.

Sopivan ravinnon lisäksi kapha tarvitsee aktiivisuutta ja vaihtelua pysyäkseen tasapainossa. Kapha jää helposti jumiin rutiineihin ja asioihin, joten on hyvä välillä vaihtaa maisemaa tai kokeilla jotain, mitä ei ole ennen tehnyt. Liike tasapainottaa staattista kaphaa ja tästä syystä urheilu on oleellista jos on tarve saada kaphaa alas. Koska kapha antaa kestävyyttä, voi kaphatyyppi huoletta tehdä pitkiäkin juoksu-tai pyörälenkkejä, käydä salilla, tai harrastaa kilpaurheilua.

Vaikka kapha kaipaa vaihtelua, ei säännöllinen elämänrytmi ole haitaksi kapha doshalle, päinvastoin itseasiassa. On hyödyllistä mennä nukkumaan, herätä, liikkua ja syödä aina samaan aikaan jokaisena päivänä. Koska kapha on luonnostaan raskas ja epätasapainossa liiankin uninen, lyhyempi yöuni saattaa riittää, eivätkä päiväunet ole kaphalle kaikkein sopivin juttu.

Yleisiä ohjeita kaphan tasapainottamiseksi:

 • Suosi lämpimiä, mausteisia, kuivia ja kevyitä ruokia
 • Suosi karvaita, pistäviä ja supistavia makuja
 • Vähennä kylmiä, raskaita ja öljyisiä ruokia
 • Vähennä makeita, suolaisia ja happamia makuja
 • Vältä napostelua ja ylensyömistä
 • Panosta säännöllisiin rytmeihin
  • syö samoihin aikoihin joka päivä
  • mene nukkumaan ja herää samoihin aikoihin joka päivä
  • vältä päiväunia
  • muista vaihtelu rutiineihin, kokeile jotain uutta
 • Varaa aikaa riittävälle liikkeelle ja aktiivisuudelle
 • Pukeudu lämpimästi
 • Erityisesti maitotuotteet, hiiva, sokeri, punainen liha ja huonolaatuiset rasvat ja öljyt sekä prosessoidut ruuat nostavat kaphaa, vähennä niitä

Eveliina

Tunnistitko itsesi tästä tekstistä? Varaa konsultaatio, jossa selvitämme epätasapainot ja saat yksilölliset ohjeet niiden korjaamiseen.

 

AyurGlow – SUOMEN ENSIMMÄINEN AYURVEDA PODCAST

Teen yhdessä Rosi Sotkasiiran kanssa Suomen ensimmäistä ayurveda-aiheista podcastia. AyurGlowssa tarkastelemme elämää laajasti ayurvedisin silmin. Podcastin keskiössä ovat teemat ravinnosta hyvinvointiin sekä sisäisen hehkun ja harmonian saavuttamiseen.  Sydämellisesti tervetuloa kuuntelemaan meitä Spotifyssa! 

Lähteet:

Lad, V. Ayurveda, käytännöllinen opas, 2009

Lad, V. Textbook of Ayurveda, Vol. 1, 2017

Suomen Ayurveda Yhdistyksen opintomateriaalit

 

Kuvat:

Inkeri Kallio / Nähty

Tilaa blogini sähköpostiisi:

Jos kaipaat lisää lukemista:

agni-ruuansulatuksen-tuli
Jooga

Agni – mikä se on?

Tunteiden turbulenssia, väsymystä, turvotusta, ilmavaivoja, löysää vatsaa, saamattomuutta, ummetusta, heikotusta, tukkoisuutta, aivosumua, kovaa nälkää tai nälän puutetta. Systeemi on sekaisin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että agni

Lue blogi »
Jooga

Syksy on vata-aikaa

Panin viime viikonloppuna ystäväni maatilalla merkille, että pellot ovat alkaneet kellastua. Antaessani katseeni vaellella laajemmin ympäristössäni huomasin, että koko maisema oli alkanut vaihtaa väriään hieman

Lue blogi »

Jaa blogi tutuillesi:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Liity postituslistalle

Yhteys