Elämme maailmassa, jossa on mahdollisuus ihmetellä vaikka ja mitä. Minä nostan katseeni monta kertaa päivässä ylöspäin, sillä sieltä vasta löytyykin ihmeteltävää, oli hetki mikä tahansa. Taivas, aurinko, pilvet, tähdet ja kuu!
Näitä katsellessa häkellyn kauneudesta, mutta samanaikaisesti minua vähän huimaa. Muistan nimittäin jälleen sen, että vaikka seison vakaasti maan pinnalla, kellun samanaikaisesti kosmoksessa taivaankappaleiden kanssa. Hetken kuluttua oloni on kuitenkin taas kokonainen, sillä tunnen olevani osa jotain suurempaa.
Kuu, yksi näistä häkellyttävistä taivaankappaleista on ihmetyttänyt ihmisiä pitkään. Kuu on ollut ajan mittauksen perustana, toiminut inspiraationa taiteelle sekä kielille ja lisäksi se näyttelee suurta roolia eri mytologioissa ja kulttuureissa.
Tässä blogikirjoituksessa syvennytään kuuhun, sen kiertoon ja siihen, mitä kunkin kierron vaiheen aikana voisi tehdä. Lopuksi pohdin hieman sitä, miten kuu ja jooga littyvät toisiinsa.
Kuu ja sen vaiheet
Kuu on maan kiertolainen ja heijastaa auringon valoa. Toisin kuin aurinko, kuu ei näyttäydy samanlaisena joka kerta, vaan noin kuukaudessa se käy läpi erilaisia, säännöllisiä vaiheita. Ehkä sinullekin on jo ilmiselvää, että ihminen on mikrokosmos ja siten kuun kierto vaikuttaa myös meihin ihmisiin.
Ennen kuun vaiheita seurattiin tarkkaan, sillä jokaisella vaiheella tiedettiin olevan erityisiä ominaispiirteitä, joiden takia esimerkiksi istutukset, kasvien kerääminen ja hiustenleikkuu kannatti tehdä tiettyyn aikaan. Kuun tiedetään vaikuttavan vuorovesiin ja myös esimerkiksi kasvien nesteisiin.
Täysikuu – Tämä vaihe on varmasti kuun tunnetuin ja puhutuin. Täysikuun aikana aurinko valaisee kuun kokonaan ja maasta katsottuna kuu näyttää hopeansävyiseltä, kirkkaalta ja täydeltä pallolta.
Täydenkuun aikana aistien kerrotaan olevan herkimmillään ja luovuus kukoistaa. Myös tunteet saattavat nousta pintaan voimakkaammin kuin muulloin kierron aikana. Täysikuu on hyvä hetki toteuttaa jokin rituaali: harjoittaa kiitollisutta tai vaikka nostaa tarot-korttipakasta kortti.
Laskeva kuu – Laskeva kuu (alakuu) on siirtymävaihe kohti uutta kuuta. Maasta katsottuna näyttää siltä, kuin kuu pienenisi, sillä aurinko ei enää valaise koko kuuta.
Laskeva kuu ei ole paras aika aloittaa uusia projekteja, vaan enneminkin
saattaa vanhat valmiiksi. Laskevan kuun aikana myös lika irtoaa helposti, joten nyt voi siivota, pyykätä ja valmistautua uuden kuun aikaan. Laskevalla kuulla usein energia vähenee mitä lähemmäs uutta kuuta siirrytään.
Uusikuu – Tässä vaiheessa kuun sijainti on samassa linjassa auringon kanssa. Aurinko ei valaise kuun pintaa enää ollenkaan ja maasta katsottuna kuu onkin kokonaan pimeä – musta. Kalentereissa, jotka perustuvat kuun kiertoon, uusi kuu aloittaa uuden kierron.
Uuden kuun aika on meditatiivista ja sisältää paljon mahdollisuuksia – uusia alkuja. Ajatuksia ja visioita tulevaisuudesta voi syntyä, mutta vielä ei ole aika toimia niiden eteen. Nyt sen sijaan kannattaa huomata, mitä suunnitelmia ja ideoita tulevasta mieli luo ja kirjata ne ylös. Itse koitan hieman hidastaa uuden kuun aikaan: tehdä vähemmän, levätä, kerätä energiaa ja olla luonnossa enemmän. Vain hidastamalla voin kuulla, mitä ideoita mieleni synnyttää.
Nouseva kuu – Vähitellen, yleensä noin kolmessa päivässä, aurinko taas valaisee kuuta ja kuunsirppi alkaa näkyä. Maasta katsottuna näyttää siltä, että kuu kasvaa päivä päivältä.
Nousevan kuun (yläkuu) aikana aktiivinen energia virtaa ja asioita on helppo viedä eteenpäin. Fokus kannattaakin siis siirtää taas tekemiseen ja toimintaan, sillä elinvoimaa riittää. Niiden suunnitelmien, haaveiden ja ajatusten eteen, jotka nousivat tietoisuuteen uuden kuun aikana, kannattaa toimia nyt.
Miten kuu ja jooga voivat liittyä toisiinsa?
Ehkä olet kuullut sanan hatha esimerkiksi hathajoogan yhteydessä. Sanan alkuosa, hatha on sanskritia ja ‘ha’ tarkoittaa aurinkoa, ‘tha’ kuuta. Joogassa aurinko nähdään maskuliinisena, aktiivisena energiana (yang) kun taas kuu puolestaan on feminiininen ja passiivinen energia (yin). Ajatellaan, että joogan erilaisilla harjoitteilla voimme tasapainottaa näitä energioita meissä.
Esimerkiksi astangajoogit kunnioittavat kuun syklejä, eivätkä harjoita täyden- ja uudenkuun päivinä. Nämä päivät kehon ja mielen annetaan levätä, sillä perinteisesti muuna aikana harjoitetaan kuutena päivänä viikossa.
Joogan ja kuun yhteys näkyy joogassa muutenkin vahvasti. Kuulle on olemassa jopa oma tervehdys, Chandra namaskar. Se on aurinkotervehdyksen rauhoittavampi vastapari. Ardha chandrasana, puolikuu, on puolestaan tasapainoasana, joka avaa ja vahvistaa kehoa samanaikaisesti.
Eikö olekin mielenkiintoista! Oletko huomannut, että kuulla tai sen kierrolla olisi vaikutuksia sinuun?
—
Eveliina
—
P.S. Oletko muuten lukenut joogaopettajan, vapauden liikkeen ohjaajan ja kuvittaja Meri Mortin Lumoava Nainen -kirjaa? Kirja on (takakantta lainaten) “matka naiseuden ytimeen, johon kuuluu tärkeänä osana yhteys luontoon.” Kirjan avulla voi tutustua omaan syklisyyteen ja seurata kuunvaiheita. Suosittelen lämpimästi lukemaan!