Ihmissuhteet ovat joskus haastavia. Lapsuuden elokuvissa tai saduissa ei varsinaisesti kerrottu, että vastaan voisi tulla muutakin kuin täydellisiä prinssejä ja prinsessoita sekä onnellisia loppuja.
Totuus kuitenkin on, että me emme aina saa toivomaamme huomiota, hyväksyntää tai arvostusta toiselta ihmiseltä – oli hän sitten puoliso, työkaveri, ystävä, vanhempi tai sisar. Jos emme ole hereillä itsemme kanssa, ajaudumme konfliktiin, luovumme rajoistamme tai muutumme passiivisiksi – nostamme kytkintä ja poistumme paikalta. Joudumme siis haasteen eteen, jonka jokainen ratkaisee omalla tyylillään, eikä aina niin rakentavasti. Valitettavasti joskus tutut toimintatavat ovatkin haitallisia, ja pahentavat tilannetta..
Kuinka moni on esimerkiksi joskus uhkaillut erolla parisuhteen riidan aikana? Jep, mulla on myös handu ilmassa ja vähän naama punaisena, mutta tiedän, etten ole yksin.
Ja mikä ihme tekee ihmissuhtesta haastavia? Entä mikä voisi auttaa ihmissuhdeaallokossa?
Ihmiissuhteet ovat haastavia, koska kannamme sisällämme monenlaisia odotuksia ja oletuksia – joskus melko vaativiakin. Osa tällaisista odotuksista ja oletuksista kohdistuu siihen millaisia muut ovat tai miten heidän pitäisi käyttäytyä meitä kohtaan. Ja vaikka odotuksemme olisivatkin kohtuullisia, joudumme silti joskus pettymään: joku kohtelee töykeästi tai jättää vaille huomiota, arvostusta ja rakkautta.
Harmillista, mutta sinä hetkenä kun hyväksymme, että muutkin ihmiset ovat puutteellisia, eikä kukaan ole täydellinen, jotain muuttuu. Silloin kritisoiminen ja kostaminen tuntuvat turhilta, myötätunto voi astua kehiin ja odotukset pehmenevät. Muistamme taas sen, että rakkaus olikin kyky kohdata toinen juuri sellaisena kuin hän on. Todennäköisesti yhtä haavoittuvainen, sisin täynnä unelmia ja tekemässä parhaansa tässä maailmassa.
Haastetta ihmissuhteisiin tuo myös se, missä tilassa olemme. Jos olemme kovin kiireisiä ja stressaantuneita, selkeys puuttuu pääkopasta. Silloin olemme helpommin tunteidemme vallassa ja omien näkemystemme rajoittamia. Stressaantuneena mieli koittaa taistella ja selviytyä, emmekä pysty kohtaamaan toisia aidosti. Haastavan tilanteen tai erimielisyyden sattuessa koemme helpommin olomme uhatuksi ja päädymme puolustelemaan itseämme, syyttelemään toista tai lupumaan tarpeistamme.
Ihmissuhteet vaativat siis tilaa ja kiireettömyyttä ja jokaisen on otettava itse vastuu näistä. Olen huomannut hyväksyvän tietoisen läsnäolon, joogan ja erilaisten meditaatio-sekä pranayamaharjoitteiden auttavan siihen, että minulla on sisäinen rauha ja usein myös toinen osapuoli aistii sen. Toki joskus myös hyvinkin jämäkkä aikataulujen suunnittelu on keino luoda tilaa – joidenkin asioiden pitää jäädä vähemmälle, että on aikaa yhteydelle.
Ihmissuhteita vaikeuttaa myös se, ettemme ymmärrä toisten ihmisten olevan peilejä meille. Toiset ovat heijastuksia meistä itsestämme ja paljastavat meille niitä kohtia itsessämme, joissa meillä on vielä kehitettävää. He ovat siis opettajia. Sisäänpäin kääntyminen esimerkiksi ulkoisten tekijöiden syyttelyn sijaan on oman voiman ottamista takaisin. Se vaatii todellista rohkeutta, sillä vastassa ei ole mitään muuta kuin ihminen itse.
Olen ammentanut rohkeutta kääntyä sisäänpäin ja kohdata itseni meditaation kautta, hiljaisuudessa. Silloin minulla on turvallinen ympäristö, jossa omat tunne-, ajatus- ja reaktiomallini voivat tulla tietoisuuteeni, siis näkyviksi minulle itselleni. Se, että tulee tietoiseksi omista tavoistaan toimia, luo pohjaa myös kestäville ihmissuhteille. Meditaation tuloksia ei nimittäin mitata sillä, miten kauan istut, vaan sillä, miten kohtaat itsesi ja muut.
Niin. Ihmissuhteet ovat haastavia, mutta apua aallokkoon löytyy. Olemalla läsnä ja ottamalla huomioon kunkin hetken mielentilan, ajatukset, kehotuntemukset, tunteet ja sanat, niin omat kuin muiden, voimme luoda voimavaroja antavia ihmissuhteita.
“You can’t stop the wawes but you can learn to surf.” -Jon Kabat-Zinn
—
Eveliina
—
PC: By Wilhelm Öhman @ The Achemist training with Satu Tuomela