Blogi - featured

Mitä on ayurveda?

Olen kärsinyt teini-iästä asti vatsaongelmista ja närästyksestä. Lukuisista lääkärikäynneistä huolimatta, lääkärit eivät ole osanneet auttaa minua. Viimeinen niitti oli se, kun eräs lääkäri määräsi minulle närästyslääkkeitä, joita “voin syödä koko loppuelämäni”. Olin hämilläni, sillä tiesin yli kymmenen vuoden kokemuksella, että närästyslääkkeet eivät aina toimi kohdallani ja niillä on haittavaikutuksia. Lisäksi halusin tietää, mistä närästykseni johtuu, jotta voisin välttää kyseisiä ruoka-aineita. 

Olin koittanut tuloksetta vuosien ajan selvittää närästyksen syitä itse. Tuon lääkärikäynnin jälkeen rohkenin varata ajan ayurvediselle lääkärille, vaikka olin menettänyt toivoni, että kärsimykseeni tulisi koskaan helpotusta.

Ayurveda, mitä se siis on?

Ayurveda on yli 5000 vuotta vanha lääketiede, joka syntyi Intiassa, mutta nykyään kyseinen tiede on levinnyt ympäri maailman.  Sana ayurveda on sanskritia ja se tulee kahden sanan yhdistelmästä, missä ’ayur’ tarkoittaa elämää ja ’veda’ tiedettä.

Ayurveda on viimeaikoina ollut myös näkemykseni mukaan nouseva trendi erityisesti kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostuneiden keskuudessa.

Ayurveda on siis sananmukaisesti elämän tiedettä, jossa pyritään kokonaisvaltaiseen, mahdollisimman täydelliseen terveyteen ja tasapainoon. Ayurvedisiin teksteihin on kirjoitettu ohjeita terveyden saavuttamiseen, ylläpitämiseen ja sairauksien ehkäisyyn. Ohjeet auttavat kohti täydellistä terveyttä, mikä tässä tarkoittaa kehon, mielen, sosiaalisen elämän ja tietoisuuden tasapainoa. Balance is the key, tässäkin.

Doshat ja yksilöllisyys

Yksi ayurvedan keskeisistä termeistä on dosha. Ayurvedan mukaan on olemassa viisi elementtiä (vesi, ilma, maa, tuli, eetteri), ja kahden elementin yhdistyessä syntyy dosha. Doshia on kolme: vata (ilma+eetteri), pitta (tuli+vesi), kapha (maa+vesi). Nämä kolme elementtiä – vata, pitta ja kapha – säätelevät kehon ja mielen toimintaa. Jokaisella meistä on ainutlaatuinen yhdistelmä näitä elementtejä, jotka sitten määrittävät kehotyypin. Syvennyn kehotyyppeihin ja doshiin enemmän tulevissa ayurvedaa koskevissa postauksissa.

Ayurvedisessä konsultaatiossa selvitetään ihmisen kehotyyppi ja se, missä tilassa doshat ovat. Konsultaatiosta saa apua siihen, millaiset elämäntavat sopivat tällä hetkellä, jotta keho ja mieli saataisiin tasapainoon. Usein kiinnitetään huomiota erityisesti aineenvaihduntaan, ruokavalioon ja elintapoihin.

Kuulin kerran ystäväni suusta, että ayurveda ei ole häntä varten, sillä hän ei halua laittaa itseään ulkoapäin määritettyyn laatikkoon. On tärkeää ymmärtää, että ayurvedassa ihminen otetaan huomioon nimenomaan yksilönä ja jokainen saavuttaa tasapainon eri tavoin. Jokaisella ihmisellä on sekä fyysisiä että psyykkisiä ominaisuuksia, jotka tekevät hänestä ainutlaatuisen.

Ayurvedan tarkoituksena on tarjota työkaluja, jotta ihminen voi itse edistää hyvinvointiaan ja oppia, mikä hänelle itselleen parhaiten sopii. Ayurveda ei siis laita edes esimerkiksi kaikkia pittakehotyyppejä samaan laatikkoon, vaan jokainen ihminen on uniikki.

Se, mitä rakastan ayurvedassa, on sen ero länsimaalaiseen lääketieteeseen. Molemmille on paikkansa, don’t get me wrong, ayurveda ei voi korvata länsimaalaista lääketiedettä. Näen tieteiden enemmänkin parhaimmillaan täydentävän toisiaan.

Ayurvedassa sairauksien hoidon ideana on se, että pyritään poistamaan syy-seuraussuhteet, ei vain oireita. Itselle sopivalla ravinnolla, liikunnalla ja rutiineilla kehon on mahdollista hoitaa itse itseään, eikä lääkkeitä käytetä apuna, vaikka rohdot ja yrtit ovatkin joskus ayurvedassa tasapainon saavuttamisen tukena. 

 


 

💖 Haluatko oppia elämään harmonista ja elinvoimasta elämää ayurvedan avulla? 💖

Tutustu Heal Into Harmony ryhmävalmennukseeni ja aloita matka kanssani kohti harmonista ja elinvoimaista elämää.

Tutustu valmennukseen täältä >>

 


 

Matkani ayurvedan parissa

Ensimmäisestä ayurvedakonsultaatiostani on useita vuosia ja sain kuin sainkin apua vaivoihini ja nyt tiedän esimerkiksi mitkä ruoka-aineet aiheuttavat minulle närästystä. Olen elänyt ayurvedisesti konsultaatiosta lähtien ja saanut elämääni enemmän hyvinvointia kuin olisin koskaan voinut kuvitella.

Olen käynyt  Suomen Ayurvedayhdistyksen järjestämän koulutuksen ja olen valmis ayurvedan elämäntapavalmentaja.

Olen aloittanut myös henkilökohtaiset konsultaatiot ja sinäkin voit halutessasi tulla konsultaatiooni.

Haluan auttaa muita ihmisiä löytämään tasapainoisemman tilan. Jo pelkkä ajatus siitä, että saan auttaa muita, lämmittää sydäntäni ja saa minut liikuttumaan. 

Haluan kertoa teille matkastani ayurvedan parissa jatkossakin sekä kirjoittaa aiheesta, jotta tieto ayurvedasta leviäisi entisestään ja voisin itsekin oppia enemmän. Jos haluat olla mukana matkassa ja aihe kiinnostaa, voit tilata blogini sähköpostiisi sivun alareunasta.

Innostuneena odotan, mitä tämä matka tuo tullessaan.

Onko ayurveda sinulle jo tuttu? 

— 

Eveliina

AyurGlow – SUOMEN ENSIMMÄINEN AYURVEDA PODCAST

Teen yhdessä Rosi Sotkasiiran kanssa Suomen ensimmäistä ayurveda-aiheista podcastia. AyurGlowssa tarkastelemme elämää laajasti ayurvedisin silmin. Podcastin keskiössä ovat teemat ravinnosta hyvinvointiin sekä sisäisen hehkun ja harmonian saavuttamiseen.  Sydämellisesti tervetuloa kuuntelemaan meitä Spotifyssa! 

Tilaa blogini sähköpostiisi:

Jos kaipaat lisää lukemista:

agni-ruuansulatuksen-tuli
Jooga

Agni – mikä se on?

Tunteiden turbulenssia, väsymystä, turvotusta, ilmavaivoja, löysää vatsaa, saamattomuutta, ummetusta, heikotusta, tukkoisuutta, aivosumua, kovaa nälkää tai nälän puutetta. Systeemi on sekaisin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että agni

Lue blogi »
Jooga

Syksy on vata-aikaa

Panin viime viikonloppuna ystäväni maatilalla merkille, että pellot ovat alkaneet kellastua. Antaessani katseeni vaellella laajemmin ympäristössäni huomasin, että koko maisema oli alkanut vaihtaa väriään hieman

Lue blogi »

Jaa blogi tutuillesi:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Liity postituslistalle

Yhteys