Eilen eräs kurssilainen kysyi minulta, mitä yin jooga oikein on. Vastaan tähän kysymykseen usein muutamalla yksinkertaisella lauseella, jotka kuuluvat suurin piirtein näin:
“Yin jooga on hidas, passiivinen ja parhaimmillaan meditatiivinen harjoitus, jossa asanat tuetaan hyvin apuvälineitä käyttäen. Pääosin asennoissa ollaan istuen tai maaten ja niissä viivytään useampia minuutteja. Aikeena on vaikuttaa sidekudoksiin, siis kehon syvempiin osiin kuten esimerkiksi jänteisiin, niveliin ja jopa luihin.”
Tuo vakiovastaukseni on lyhyt, ytimekäs ja sopii keskusteluun, mutta se ei ole kattava. Siksi koin illan päätteksi tarvetta kirjoittaa laajemman ja informatiivisemman tekstin siitä, mitä yin jooga on, miten sitä harjoitetaan ja mitkä ovat sen hyötyjä.
Yin & Yang
Yin joogassa hämmästyttää usein jo nimi, sillä yin on kiinalainen, ei intialainen termi. Tämä johtuu siitä, että yin joogan juuret ovat joogaperinteen lisäksi myös kiinalaisessa lääketieteessä ja taolaisessa filosofiassa. Tuhansia vuosia sitten Induslaaksossa, Euroopassa, Lähi-idässä ja Kiinassa tehtiin samankaltaisia oivalluksia maailmasta, ihmisestä, henkisyydestä ja terveydestä. Nämä oivallukset ovat vuosisatojen kuluessa levinneet kulttuurista toiseen ja näin termikin eksyi joogaan.
Jotta voi ymmärtää yiniä, on ymmärrettävä myös sen vastaparia, yangia. Yin kuvastaa esimerkiksi kylmää, passiivista, hidasta, kun taas yang lämmintä, aktiivista ja nopeaa. Nämä kaksi ovat kuin kolikon kääntöpuolet, ei ole yhtä ilman toista. Lisäksi yinissä on vähän yangia ja yangissa yiniä. Yin on kuin kylmä vesi ja yang kuuma. Mutta myös lämmin vesi on yin, jos sitä vertaa kuumaan. Loogista!
Jos nykyjoogaa tarkastellaan tästä yin/yang näkökulmasta, voimme huomata, että jooga on nykymuodossaan melko aktiivista, dynaamista ja enimmäkseen lihaksiin keskittyvää, siis yang-tyyppistä. Yin jooga tarjoaakin voimakkaalle joogalle (ja ylipäätään elämälle, tälle maailman hurjalle menolle) erinomaista tasapainoa! Miksi me tarvitaan tasapainoa? Tiedät itsekin.
Yin joogan harjoittaminen
Kehon kannalta optimaalisinta olisi harjoittaa yiniä silloin, kun lihaksemme ovat viileät, esimerkiksi aamulla tai illalla. Yin harjoitus toimii siis paremmin ennen yang-tyyppistä harjoitusta kuin sen jälkeen, sillä jos lihaksemme ovat lämpimät, ne venyvät enemmän, emmekä pääse työskentelemään syvempien kudosten kanssa.
Yin harjoituksessa olemme läsnä tässä hetkessä, kehossa ja mielessä. On tärkeää, että huomaamme omat rajamme, niin fyysiset kuin henkisetkin. Emme mene ääriasentoon ja yli rajojemme, jotta harjoitus ei käänny meitä vastaan ja lopputuloksena saatamme satuttaa itsemme. Olemme paikoillamme asennossa itsellemme sopivan ajan, sillä jos viivymme liian pitkään tai liian vähän aikaa, emme hyödy harjoituksesta kovin monella tasolla.
Bernie Clark kiteyttää mielestäni hienosti: “We do not use the body to get into the pose, we use the pose to get into the body.”
Yin joogan hyödyt
Miksi sitten harjoittaisimme yin joogaa? Koska siitä on valtavasti hyötyä keholle ja mielelle.
Vanheneminen, vammat, yksipuolinen liikunta, huonot työasennot ja stressi saattavat esimerkiksi nivoa sidekudoksia yhteen, joka taas puolestaan aiheuttaa kipua sekä rajoittaa liikkuvuutta. Koska yin jooga vaikuttaa kehon syvimpiin kudoksiin, voimme lisätä liikkuvuutta, vähentää kipuja ja avata jumeja sen avulla.
Yin joogan avulla voimme lisätä myös energian virtausta kehossa. Yin asanat nimittäin stimuloivat meridiaaneja, eli energiakanavia ja tämä tukee kehon puhdistautumista ja sisäelinten toimintaa. Meridiaanien kautta voimme työskennellä myös erilaisten tunteiden kanssa.
Mainitsin alussa, että yin jooga on hidas, passiivinen ja parhaimmillaan meditatiivinen harjoitus. Yin jooga aktivoi parasympaattista hermostoa, joka puolestaan auttaa meitä rentoutumaan. Harjoitus tuo väljyyttä itsemme ja ajatustemme väliin, emmekä ehkä enää niin helposti usko tarinoita, joita pyöritämme päässämme. Ajatuskarusellissa pyörimisen sijaan voimme asettua huomioimaan hengitystä ja kehoa, ilman suorittamista, tekemistä tai huolehtimista muista.
Yin jooga vaikuttaa meihin siis kokonaisuutena, kehoon, mieleen, sydämeen ja sieluun.
Eveliina
—
Voit harjoittaa yin joogaa kanssani maanantaisin ja tiistaisin. Itse yhdistän yin tunteihini myös vahvasti MBSR-harjoitteita ja siksi kutsun tuntejani Mindful Yineiksi. Tule mukaan!
P.S. Kuvat Roots Helsinki-joogastudiossa otti rakas joogasisko Inkeri Alina Kallio. Lähteenä olen käyttänyt Bernie Clarkin The complete guide to yin yoga -kirjaa.