Etusivu_janike

Mitä ovat doshat ayurvedassa?

Dosha on yksi ayurvedan keskeisimmistä termeistä ja doshien ymmärtäminen on terveyden sekä tasapainon edellytys. Ayurvedan mukaan viisi peruselementtiä (vesi, ilma, maa, tuli, eetteri) ilmenevät kehossa kolmena prinsiippinä eli ruumiinnesteenä, jota kutsutaan nimellä tridosha. Kahden elementin yhdistyessä syntyy dosha, joita on siis kolme: vata-dosha (ilma+eetteri), pitta-dosha (tuli+vesi), kapha-dosha (maa+vesi). Nämä kolme elementtiä – vata, pitta ja kapha – säätelevät kehon, mielen ja tietoisuuden toimintoja. Ymmärtämällä doshien toimintaa, voi oppia itsestään lisää, niin henkisesti kuin fyysisestikin. 
 

Ihmisen rakenne

 
Jokaisessa ihmisessä on ainutlaatuinen yhdistelmä kolmea doshaa. Tämä yhdistelmä, muuttumaton kehonrakenne (prakriti), määräytyy itseasiassa jo hedelmöittymishetkellä ja siihen vaikuttavat vanhempien doshat ja niiden tilat. Doshat voivat mennä epätasapainoon (vikriti) esimerkiksi epäterveellisistä elämäntavoista ja jos epätasapaino jatkuu riittävän pitkään, syntyy sairauksia. Ayurvedisellä elämäntavalla ja sopivalla ruokavaliolla doshat pysyvät paremmin tasapainossa ja ihminen terveenä.
 

Kolme doshaa

 
Vata (ilma + eetteri)  – Vata vastaa liikkeestä ja säätelee esimerkiksi hengitystä, hermoimpulssien etenemistä ja sydämen sykettä. Kehossa vata sijaitsee paksusuolessa, lantiorenkaassa, luissa, ihossa, korvissa ja reisissä.
 
Vataihminen on rakenteeltaan kevyt ja hoikka, yleensä joko melko pitkä tai todella lyhyt.  Heillä on usein kapea luusto, taipuisat ja hauraat hiukset sekä pienet ja kapeat silmät. Monesti vatatyypillä jalat ja kädet ovat kylmät ja kynnet karheat sekä hauraat. He puhuvat ja kävelevät nopeasti ja nukkuvat levottomasti. Parhaimmillaan vata on luova, toimelias ja iloinen, mutta epätasapainossa pelokas sekä ahdistunut ja jättää asiat kesken. 
 
Pitta (tuli + vesi)Pitta säätelee ruuansulatusta, imeytymistä, ravitsemusta, aineenvaihduntaa, kehon lämpötilaa, ihonväriä, silmien kiiltoa sekä älyä ja ymmärrystä. Kehossa pitta sijaitsee ohutsuolessa, vatsassa, hikirauhasissa, veressä, rasvassa, silmissä ja ihossa. 
 
Pittaihminen on  rakenteeltaan keskikokoinen. Heidät voisi tunnistaa vaikka ohuista hiuksista sekä pehmeästä ja lämpimästä ihosta. Pittatyypit eivät siedä hyvin valoa, sillä heillä on herkät ja helposti punertavat silmät. Voimakas aineenvaihdunta ja ruokahalu sekä hyvä ruuansulatus ovat ominaisia pittalle. Luonteeltaan he ovat määrätietoisia, kunnianhimoisia ja älykkäitä, mutta epätasapainossa agressiivisia, mustasukkaisia ja helposti ärsyyntyviä.
 
Kapha (maa + vesi)Kapha huolehtii kehon kosteudesta, voitelee niveliä, antaa lujuutta, rakennetta ja elinvoimaa keholle sekä ylläpitää immuniteettiä. Kehossa kapha sijaitsee rintakehässä, nielussa, päässä, nenässä, suussa, vatsassa, nivelissä ja kehon nestemäisissä eritteissä, kuten vaikka limassa.
 
Kaphaihminen on vahvarakenteinen, hänellä on isot luut ja hyvin kehittyneet lihakset. Hänen ihonsa saattaa olla viileä, kirkas ja rasvainen ja hänen hiuksensa ovat paksut. Kaphatyyppi on vahva, hän liikkuu yleensä hitaasti ja hikoilee kohtuullisesti. Hidas ruuansulatus ja syvä, pitkä uni ovat ominaisia kaphalle. Parhaimillaan kapha on rauhallinen, kärsivällinen ja rakastava, mutta epätasapainoisena ahne, kateellinen ja omistushaluinen.
 
 
Tämä teksti ei ole tyhjentävä kuvaus doshista, vaan kuvaukset ovat melko suppeita ja yleisiä. Mielestäni doshien ymmärtäminen ja käyttö vaatii syvällistä perehtymistä, mutta myös ammattitaitoista apua. 
 
Tunnistatko muuten itsesi näistä kuvauksista? Tai ehkä olet kuten minä, kahden doshan yhdistelmä?
 
Jos haluat tietää oman dosha-yhdistelmäsi, voit tulla luokseni Ayurveda-konsultaatioon. 
 
Paljastan sen verran myös, että doshat eivät koske pelkästään ihmiskehoa, mutta kerron siitä joskus myöhemmin, ettei tämä mene aivan yli hilseen kertaheitolla.
 
 
Eveliina, vata-pitta
 
P.S. Jos haluat lukea hyvän, lyhyen katsauksen ayurvedaan suosittelen hankkimaan Vasant Ladin Ayurveda käytännöllinen opas -kirjan. 
 
Kuvat otti Janike Mäkelä

Tilaa blogini sähköpostiisi:

Jos kaipaat lisää lukemista:

agni-ruuansulatuksen-tuli
Jooga

Agni – mikä se on?

Tunteiden turbulenssia, väsymystä, turvotusta, ilmavaivoja, löysää vatsaa, saamattomuutta, ummetusta, heikotusta, tukkoisuutta, aivosumua, kovaa nälkää tai nälän puutetta. Systeemi on sekaisin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että agni

Lue blogi »
Jooga

Syksy on vata-aikaa

Panin viime viikonloppuna ystäväni maatilalla merkille, että pellot ovat alkaneet kellastua. Antaessani katseeni vaellella laajemmin ympäristössäni huomasin, että koko maisema oli alkanut vaihtaa väriään hieman

Lue blogi »

Jaa blogi tutuillesi:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Liity postituslistalle

Yhteys