Panin viime viikonloppuna ystäväni maatilalla merkille, että pellot ovat alkaneet kellastua. Antaessani katseeni vaellella laajemmin ympäristössäni huomasin, että koko maisema oli alkanut vaihtaa väriään hieman ruskeammaksi.
Syksy näköjään kolkuttelee kovaa vauhtia ovelle.
Kesän auringosta ja sen tuomasta lämmöstä sekä energiasta on joinain vuosina ollut vaikea päästää irti, sillä kylmä, tuulinen tai sateinen ilma ei ole koskaan ollut minulle se kaikkein mieluisin. Lisäksi syksyyn on kuulunut myös kaksi muuta hieman ahdistavaa asiaa: se kuuluisa syysflunssa (ken sen saa ja ken ei?) sekä kiireen täyttämä kalenteri.
Syksyt ovat kuitenkin nykyään itselleni nautinnon aihe, sillä keho-mieli-sydämeni pysyy hyvin tasapainossa vuodenaikojen vaihtelusta huolimatta. Saan kiittää tästä erityisesti ayurvedaa, mutta myös joogaa. Nykyään jopa odotan kaikkea sitä, mitä syksy tuo tullessaan: sieniretkiä, marjapiiraita, kynttilöitä, villapaitoja, kirjoja…
Ayurveda auttoi minua suhtautumaan syksyyn eri tavoin ja löysin konkreettisia keinoja, joiden avulla jaksan ja voin hyvin myös pimenevään vuodenaikaan. Tässä blogitekstissä kerron, miten ayurveda näkee syksyn. Kerron myös, mitä on vatan epätasapaino ja jaan erilaisia vinkkejä siihen, miten keho-mieli-sydäntä voi valmistaa kylmenevään vuodenaikaan.
Syksy on vata-aikaa
Syksyisin ilma tuntuu kylmältä ja sää voi muuttua nopeastikin: yhtenä hetkenä paistaa aurinko, toisena tuulee ja sataa. Syksyä voisikin luonnehtia ominaisuuksiltaan kylmäksi ja liikkuvaksi. Ayurvedan harjoittajalle asioiden ja aineiden ominaisuudet antavat paljon informaatiota ympäröivästä maailmasta.
Ayurvedan mukaan kaikkea elollista tai elotonta voi kuvata yhdellä tai useammalla ominaisuudella. Ominaisuuksia on 20 ja ne muodostavat keskenään vastapareja: kylmä-kuuma, rasvainen-kuiva, raskas-kevyt, karkea -hienovarainen, tiivis-nestemäinen, staattinen-liikkuva, hidas-terävä, pehmeä-kova, sileä-karhea, samea-selkeä.
Myös jokaisella doshalla on omat ominaisuutensa. Doshista vatalla (lima+eetteri) on samankaltaisia ominaisuuksia kuin syksyllä: molemmat ovat kylmiä, kuivia ja liikkuvia.
Syksyä voisi siis luonnehtia vata-ajaksi.
Miksi ayurvedan harjoittaja on kiinnostunut ympäristöstä ja sen ominaisuuksista? Koska on päivänselvää, että ympäristö vaikuttaa meihin ihmisiin. Ajattele, että olet -30 asteen pakkasessa. On todennäköistä, että sinun on kylmä. Yht’äkkiä sinun tekee mieli juoda jotain. Janoat todennäköisesti enemmän kupillista lämmintä teetä kuin jääkylmää limua, eikö vain? Tälle on syynsä – haluat tasapainoa ja lämmin tasapainottaa viileää. Jos joisit sen kylmän limun, olisit entistäkin enemmän viluissasi ja tasapaino kauempana.
Koska syksyllä ja vata doshalla on samanlaisia ominaisuuksia, vaikuttaa syksy ihmiskehoon siten, että vata ärsyyntyy elimistössä helpommin ja saattaa aiheuttaa vatan epätasapainoa.
Vatan epätasapaino
Vatan epätasapaino voi näkyä esimerkiksi mielen tasolla hermostuneisuutena, ahdistuneisuutena tai vaikka uupumisena. Nämä ovatkin monelle tuttuja tunnetiloja, kenties erityisesti syksyisin. Kehossa epätasapaino voidaan puolestaan havaita mm. turvotuksen, palelun, ummetuksen, kylmien käsien ja jalkojen tai vaikka kuivan ihon perusteella.
Vatan ollessa epätasapainossa asiat alkavat jäädä kesken ja kiireentuntu on jatkuvaa. Unettomuus saattaa vaivata ja aterioiden skippaaminen tapahtuu huomaamatta.
Erityisesti sellaisten ihmisten, joiden kehotyyppiä (prakriti) hallitsee vata, tulee olla tarkkana syksyisin, mutta vata voi kyllä helposti heilahtaa epätasapainoon ihan jokaisella meistä. Muistan ihanan opettajani kertoneen, että vata ajaa muita doshia epätasapainoon, joten sen kanssa kannattaa todella olla tarkkana.
Syksyyn valmistuminen vataa tasapainottamalla
Vuodenvaihteiden ennakointi ei ole koskaan turhaa ja syksyynkin kannattaa valmistautua jo kesän lopussa. Kun syksy on täydessä vauhdissa, voi tasapainon saavuttaminen olla haastavampaa.
Koska syksy on ominaisuuksiltaan mm. kylmä ja liikkuva, tarvitaan tasapainoksi asioita, joilla on vastakkaisia ominaisuuksia – lämmintä ja staattista.
Ravinto
Ravinnolla on suuri merkitys ayurvedassa ja ihmisen saattamisessa tasapainoon. Syksyn alkaessa monen meistä kannattaa ryhtyä lisäämään ruokavalioonsa lämmittäviä, öljyisiä, kosteuttavia ja ravintorikkaita ruokia – siis sellaisia, jotka laskevat vataa ja tasapainottavat meitä suhteessa ympäristöön. Kylmät, kuivat ja karkeat ruuat taas puolestaan nostavat vataa. Kylmä lounassalaatti kannattaakin mieluummin vaihtaa esimerkiksi bataattikeitoksi. Makumaailman puolelta vataa tasapainottavat makea, suolainen ja hapan (lisää niitä siis) kun taas tuliset, kitkerät ja supistavat maut nostavat vataa.
Rytmit
Yksi voimakkaimmista vataa tasapainottavista tekijöistä on säännöllinen elämänrytmi. Ihmiskeho rakastaa toistoja ja rutiineja, ja on hyvä mennä nukkumaan ja syödä samoihin aikoihin joka päivä. Säännöllisillä rytmeillä on suuri vaikutus kehon ja mielen hyvinvointiin: säännölliset uni- ja ruokailurytmit tukevat toisiaan. Etenkin liikkuvalle ja epäsäännölliselle vatalle elämänrytmien säännöllisyys on suureksi hyödyksi, joten syksyisin on tärkeää ottaa näistä kiinni lempeällä ystävällisyydellä, mutta riittävän päättäväisesti.
Lepo
On ehkä sanomattakin selvää, että kiire vie vataa epätasapainoon, sillä vata on liikkuva. Siksi pysähtyminen ja riittävä lepo ovat erittäin tärkeitä syksyllä, kun kalenterissa on kenties vähemmän tilaa. Vatan tasapainottamiseksi tulisi valita sellaisia aktiviteetteja, jotka ovat maadottavia, rauhoittavia ja lisäävät turvallisuudentunnetta.
Yleisiä ohjeita vatan tasapainottamiseksi:
- Suosi lämpimiä, öljyisiä ja keskiraskaita ruokia
- Suosi suolaisia, makeita ja happamia makuja
- Vähennä kylmiä, karkeita ja kuivia ruokia
- Vähennä tulisia, karvaita ja supistavia makuja
- Panosta erityisesti säännöllisiin rytmeihin
- syö samoihin aikoihin joka päivä
- mene nukkumaan ja herää samoihin aikoihin joka päivä
- vältä epäsäännöllisyyttä
- Varaa aikaa riittävälle levolle ja palautumiselle
- Pukeudu lämpimästi
- Erilaiset stimulantit kuten kahvi, alkoholi, huumeet ja valkoinen sokeri nostavat vataa, vältä siis niitä
<3 Eveliina
Lähteet:
Lad, V. Ayurveda, käytännöllinen opas, 2009
Lad, V. Textbook of Ayurveda, Vol. 1, 2017
Suomen Ayurveda Yhdistyksen opintomateriaalit
Kuvat Inkeri Kallio / Nähty
* Huomaathan, että teksti on yleissluontoinen, eikä päde kaikkiin. Ayurvedisessä konsultaatiossa selvität parhaiten oman epätasapainotilasi ja saat ohjeita juuri sinulle.