Vata dosha - liike

Vata dosha – mistä tunnistat vata doshan?

Ayurvedan mukaan viisi peruselementtiä (vesi, ilma, maa, tuli, eetteri) ilmenevät kehossa kolmena prinsiippinä, josta käytetään nimitystä ‘tridosha’. Tri viittaa kolmeen ja doshia on kuin onkin kolme kappaletta: vata, pitta ja kapha. Nämä kolme doshaa säätelevät kehon, mielen ja tietoisuuden toimintoja. 

Mikä on vata dosha?

Vata dosha koostuu ilman ja eetterin elementeistä.

Vata on liikkeen prinsiippi, se siis säätelee kaikkea liikettä ihmiskehossa. Vata vastaa esimerkiksi hengityksen säätelemisestä, lihasten ja muiden kudosten liikkeistä, sydämen sykkeestä, laajenemisesta ja supistumisesta sekä hermoimpulssien etenemisestä. Vata dosha säätelee myös sellasia tunteita kuten pirteys, hermostuneisuus, pelko, ahdistuneisuus, tuska, vapina ja kouristukset.

Jokaisella doshalla on oma sijaintinsa kehossa. Vata sijaitsee erityisesti paksusuolessa mutta myös lantiorenkaassa, luissa, ihossa, reisissä ja korvissa. Doshan sijainti on hyvä ymmärtää, sillä mennessään epätasapainoon vata alkaa ensin kertyä omille alueilleen aiheuttaen ongelmia – esimerkiksi kuivuus ihossa.

Jotta voi ymmärtää vata doshaa, on ymmärrettävä sen ominaisuuksia. Vata on kuiva, kylmä, kevyt, liikkuva, kirkas, karhea, hajaantunut ja hieno. 

Vata dosha pähkinänkuoressa:

 • koostuu ilman ja eetterin elementeistä
 • vastaa liikkeestä
 • pääsijainti paksusuoli
 • kuiva, kylmä, kevyt, liikkuva, karhea, hajaantunut, hieno

vata dosha - liike


Miten tunnistaa vata dosha?

Olet ehkä kuullut ayurvedan kehotyypeistä. Oikeastaan se tarkoittaa sitä, että jokaisessa ihmisessä on ainutlaatuinen yhdistelmä kolmea doshaa (vata, pitta, kapha). Tätä uniikkia ja synnynnäistä doshien yhdistelmää kutsutaan prakritiksi. 

Ihminen, jonka psykofyysistä rakennetta hallitsee vata on usein olemukseltaan kevyt ja hoikka, yleensä joko melko pitkä tai todella lyhyt. Heillä on kapea luusto, taipuisat ja hauraat hiukset sekä pienet ja kapeat silmät. Monesti vatatyypillä jalat ja kädet ovat kylmät ja kynnet karheat sekä hauraat. He puhuvat ja kävelevät nopeasti ja nukkuvat levottomasti. 

Parhaimmillaan vata on luova, toimelias ja iloinen. Vatalla on hyvä mielikuvitus ja hän innostuu helposti sekä inspiroi muita teoillaan ja olemuksellaan. Vatatyypit ovat nopeita oppimaan, mutta heidän muistinsa ei ole järin tarkka. Pitkäjänteisyys ja sitoutuneisuus eivät ole vatan vahvuuksia. 

Vatan tunnistaminen;

 • kevyt, hoikka
 • todella lyhyt tai todella pitkä
 • liikkuu nopeasti
 • hauraat hiukset ja kynnet

vata


Vatan epätasapaino

Vatan epätasapaino voi näkyä esimerkiksi mielen tasolla pelkona, hermostuneisuutena, ahdistuneisuutena tai vaikka uupumisena. Kehossa epätasapaino voidaan puolestaan havaita mm. turvotuksen, palelun, ummetuksen, kylmien käsien ja jalkojen tai vaikka kuivan ihon perusteella.

Vatan ollessa epätasapainossa asiat alkavat jäädä kesken ja murehtimisesta tulee perusasetus. Öinen heräily erityisesti aamuyöstä saattaa vaivata ja päiväsaikaan aterioiden skippaaminen tapahtuu huomaamatta. Kun vata doshan epätasapaino jatkuu riittävän pitkään, kehittyy doshalle tyypillisiä sairauksia.

Ihmiskehossa vata menee helpoiten epätasapainoon syys-talvikaudella.. Ayurvedisesti ajateltuna syksy ja talvi ovat ominaisuuksiltaan kylmiä ja liikkuvia – ulkoilma on usein kylmää ja sää voi muuttua nopeastikin. Doshista vatalla on samankaltaisia ominaisuuksia kuin näillä vuodenajoilla: molemmat ovat kylmiä, kuivia ja liikkuvia. Ayurvedisesti ajateltuna samankaltaisia ominaisuuksia sisältävät asiat nostavat vastaavaa doshaa kehossa. Näin ollen vatalla on taipumus ärsyyntyä elimistössä syys-talvikaudella ja mennä epätasapainoon.

Merkkejä vatan epätasapainosta:

 • pelko, hermostuneisuus, ahdistus
 • kuiva, kylmä, halkeileva iho
 • ilmavaivat, ummetus
 • krampit, elohiiri
 • öinen heräily
 • liika murehtiminen

 

 


 

💖 Haluatko oppia elämään harmonista ja elinvoimasta elämää ayurvedan avulla? 💖

Tutustu Heal Into Harmony ryhmävalmennukseeni ja aloita matka kanssani kohti harmonista ja elinvoimaista elämää.

Tutustu valmennukseen täältä >>

 


 

 

vata dosha kehossa


Miten tasapainottaa vataa?

Koska vata on ominaisuuksiltaan mm. kuiva, kylmä, kevyt ja liikkuva, tarvitaan tasapainoksi asioita, joilla on vastakkaisia ominaisuuksia – öljyistä, lämmintä, raskasta ja staattista. 

Ravinnolla on suuri merkitys ayurvedassa ja doshien tasapainottamsiessa. Vataa alentavat ruuat ovat lämmittäviä, äljyisiä, kosteuttavia ja ravintorikkaita – siis sellaisia, jotka tasapainottavat vatan luontaisia ominaisuuksia. Kylmät, kuivat ja karkeat ruuat taas puolestaan nostavat vataa. Kylmä lounassalaatti kannattaakin mieluummin vaihtaa esimerkiksi bataattikeitoksi. Maut, jotka tasapainottavat vataa ovat makea, suolainen ja hapan (lisää niitä siis) kun taas tuliset, kitkerät ja supistavat maut nostavat vataa.

Yksi voimakkaimmista vataa tasapainottavista tekijöistä on säännöllinen elämänrytmi. Ihmiskeho rakastaa toistoja ja rutiineja, ja on hyvä mennä nukkumaan ja syödä samoihin aikoihin joka päivä. Säännöllisillä rytmeillä on suuri vaikutus kehon ja mielen hyvinvointiin: säännölliset uni- ja ruokailurytmit tukevat toisiaan. Etenkin liikkuvalle ja epäsäännölliselle vatalle elämänrytmien säännöllisyys on suureksi hyödyksi.

On ehkä sanomattakin selvää, että kiire vie vataa epätasapainoon, sillä vata on liikkuva. Siksi pysähtyminen ja riittävä lepo ovat erittäin tärkeitä vatan ollessa koholla. Vatan tasapainottamiseksi tulisikin valita sellaisia aktiviteetteja, jotka ovat maadottavia, rauhoittavia ja lisäävät turvallisuudentunnetta. 

Yleisiä ohjeita vatan tasapainottamiseksi:

 • Suosi lämpimiä, öljyisiä ja keskiraskaita ruokia
 • Suosi suolaisia, makeita ja happamia makuja
 • Vähennä kylmiä, karkeita ja kuivia ruokia
 • Vähennä tulisia, karvaita ja supistavia makuja
 • Panosta erityisesti säännöllisiin rytmeihin
  • syö samoihin aikoihin joka päivä
  • mene nukkumaan ja herää samoihin aikoihin joka päivä
  • vältä epäsäännöllisyyttä
 • Varaa aikaa riittävälle levolle ja palautumiselle
 • Pukeudu lämpimästi
 • Erilaiset stimulantit kuten kahvi, alkoholi, huumeet ja valkoinen sokeri nostavat vataa, vältä siis niitä

Eveliina

Tunnistitko itsesi tästä tekstistä? Varaa itsellesi konsultaatio, jossa selvitämme epätasapainot ja saat yksilölliset ohjeet epätasapainojen korjaamiseen.

AyurGlow – SUOMEN ENSIMMÄINEN AYURVEDA PODCAST

Teen yhdessä Rosi Sotkasiiran kanssa Suomen ensimmäistä ayurveda-aiheista podcastia. AyurGlowssa tarkastelemme elämää laajasti ayurvedisin silmin. Podcastin keskiössä ovat teemat ravinnosta hyvinvointiin sekä sisäisen hehkun ja harmonian saavuttamiseen.  Sydämellisesti tervetuloa kuuntelemaan meitä Spotifyssa! 

Lähteet:Lad, V. Ayurveda, käytännöllinen opas, 2009

Lad, V. Textbook of Ayurveda, Vol. 1, 2017

Suomen Ayurveda Yhdistyksen opintomateriaalit


Kuvat Inkeri Kallio / Nähty

Tilaa blogini sähköpostiisi:

Jos kaipaat lisää lukemista:

agni-ruuansulatuksen-tuli
Jooga

Agni – mikä se on?

Tunteiden turbulenssia, väsymystä, turvotusta, ilmavaivoja, löysää vatsaa, saamattomuutta, ummetusta, heikotusta, tukkoisuutta, aivosumua, kovaa nälkää tai nälän puutetta. Systeemi on sekaisin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että agni

Lue blogi »
Jooga

Syksy on vata-aikaa

Panin viime viikonloppuna ystäväni maatilalla merkille, että pellot ovat alkaneet kellastua. Antaessani katseeni vaellella laajemmin ympäristössäni huomasin, että koko maisema oli alkanut vaihtaa väriään hieman

Lue blogi »

Jaa blogi tutuillesi:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Liity postituslistalle

Yhteys