Blogi - featured

Vinkit parempaan yöuneen – Kauniita Unia Osa 1

Uni on tärkeä osa hyvinvointia ja sen merkityksestä on paljon tutkimustietoa. Uskon, että tiedämme kaikki sen tunteen, kun on nukkunut vain silmänräpäyksen verran. Uni puhuttaa joogatuntien alussa ja saan paljon kysymyksiä siitä, miten voisi nukahtaa tai nukkua paremmin. Tästä syystä halusin kirjoittaa aiheesta sekä jakaa omia vinkkejäni, joilla olen saanut parannettua omaa unenlaatuani. Huomasin, että minulla on konsteja niin paljon, että päätin jakaa ne kahteen blogikirjoitukseen. 

Miksi uni on tärkeää? 

Yöunien aikana elimistö kokoaa energiavarastojaan, uudistuu, tuottaa proteiineja ja korjaa kudoksiaan. Riittävä ja laadukas uni vaikuttaa suoritus- ja stressinsietokykyyn, mielialaan, tarkkaavaisuuteen, ihoon ja urheilusuorituksiin. Näiden lisäksi uni vaikuttaa myös kykyyn oppia uusia asioita ja mahdollisuuksiin pitää yllä yleistä terveyttä. Laadukasta unta tulisi olla noin 7-8 tuntia yössä, mutta jotkut pärjäävät vähemmällä.

Elämässäni on ollut monia hetkiä, jolloin olen nukkunut maksimissaan tunnin tai kaksi yössä ja mikä pahinta, sama on jatkunut monta yötä putkeen. Toisinaan olen taas nukkunut 7 tuntia, mutta herättyäni olo on ollut yhtä uupunut kuin illallakin. Uni ei siis ole ollut lähelläkään laadukasta. Tuollaisina päivinä pää on sekaisin ja yksikin vastoinkäyminen saattaa riittää kaatamaan hädintuskin pystyssä pysyvän korttipakan. Kuulostaako tutulta?

vinkit parempaan uneen

Vinkit parempaan yöuneen

Teknologia pois käsistä. Tein tammikuussa päätöksen, etten katso puhelinta makuuhuoneessa ja vaikutukset ovat olleet häkellyttävät. Kun suljen silmäni, ajatukseni eivät ole sähköposteissa, uutisissa tai viesteissä. Nykyään väsähdän ja nukahdan paljon nopeammin.

Olen jyrkästi (kyllä, jyrkästi) sitä mieltä, että suurimman osan meistä ei todellakaan tarvitse olla tavoitettavissa 24/7 ja oma puhelimeni onkin öisin lentokonetilassa. Joku saattaisi pitää rajanvetoani radikaalina, mutta suurin osa asioista voi odottaa aamuun. Lisäksi valitettavan moni kärsii nykyään teknostressistä. Helsingin Sanomissa kirjoitettiin siitä, miten renki, teknologia, on ottanut isännän paikan, kun puhelimen piippauksiin vastataan jatkuvasti esimerkiksi työpäivän aikana.

Himmennä valaistusta. Tämä liittyy läheisesti ylempään. Valo, tuli se sitten auringosta, kuusta tai elektroniikasta, voi häiritä unta. Sininen valo on siis yksi lisäsyy laittaa puhelin pois hyvissä ajoin ennen sänkyyn menoa. 

Hankin viime vuonna himmeän suolalampun ja nyt kun vielä on pimeää iltaisin, pidän päällä vain suolalamppua ja poltan kynttilöitä. Kynttilät tuovat ihanaa lisätunnelmaa! Ostimme hiljattain myös pimennysverhot, sillä halusimme kokeilla, miten ne vaikuttavat nukkumiseen kevään tehdessä tuloaan ja valon määrän lisääntyessä. Pimennysverhojen lisäksi nukun silmälapuilla, sillä ne rajaavat valon määrää ja koen niiden rauhoittavan myös silmien liikettä.

Luo säännölliset elämänrytmit ja mene sänkyyn riittävän aikaisin. Olen huomannut, että säännöllisellä elämänrytmillä on suuri vaikutus unenlaatuuni. Koitan mennä nukkumaan, herätä, liikkua ja syödä aina samaan aikaan jokaisena päivänä. Säännöllisen rytmin seurauksena kehoni esimerkiksi väsyy suunnilleen samaan aikaan iltaisin. Väsymys (kun se tulee sopivaan aikaan) on ihana tunne!

Ayurvedassakin säännöllisyys nähdään tärkeänä. Lisäksi ayurvedan mukaan myös nukkumaanmenoajalla on merkitystä. Sänkyyn olisi hyvä mennä jo kapha-aikana ja nukahtaa mieluiten ennen pitta-aikaa, joka alkaa noin kymmeneltä illalla ja päättyy suunnilleen kahdelta yöllä. Pitta-aikana keho nimittäin puhdistuu ja mikäli ihminen on hereillä tuolloin, puhdistuminen ei välttämättä tapahdu. 

vinkit parempaan yöuneen

Tee tilaa itsesi ja ajatustesi väliin. Joskus ajatukset pyörivät kuin hurja karuselli ja hermosto käy ylikierroksilla vielä myöhään illalla. Hermoston ja mielen rauhoittamiseen apukeinoja löytyy esimerkiksi meditaatiosta sekä sellaisista asanoista ja pranayamaharjoituksista, jotka aktivoivat parasympaattista hermostoa. Näistä on tarkoitus tehdä oma blogipostaus lähitulevaisuudessa, sillä tästä riittää kerrottavaa. Mainittakoon kuitenkin lyhyesti, että pidennetty uloshengitys ja esimerkiksi viparita karani sopivat osaksi rauhoittavaa iltaharjoitusta.

Muutama vuosi sitten minulle kävi “vahinko”, joka tunnetaan paremmin nimellä burn-out. Silloin minulle suositeltiin hitaita ja rauhallisia kävelylenkkejä niiden palauttavien vaikutusten takia. Käyn edelleenkin iltaisin lyhyellä kävelylenkillä, sillä näin saan raitista ilmaa sekä tilaa itseni ja ajatusteni väliin.

vinkit parempaan yöuneen

Harjoita kiitollisuutta. Tämä on niin ihana harjoitus ja oma suosikkini! Joka ilta juuri ennen kuin sammutamme valot, käymme mieheni kanssa vuorotellen läpi kolme asiaa, joista olemme kiitollisia juuri sillä hetkellä. Vaikka olisin miten stressaantunut, surullinen, ahdistunut tai kiukkuinen, onnistun aina löytämään kolme aihetta, joista olla kiitollinen. Harjoitukseen ei mene montaa minuuttia, etkä välttämättä tarvitse toista ihmistä, vaan voit harjoittaa myös hiljaa mielessäsi.

Askel kerrallaan

Tämä ei ole rakettitiedettä ja vinkit ovat melko yksinkertaisia. Silti haluan tämänkin blogipostauksen loppuun muistuttaa siitä, että antamistani vinkeistä ei ole tarkoitus tulla lisästressiä. Muistutan tästä siksi, että mieli takertuu helposti ongelmiin ja päähän ilmestyy syyttäjä, joka kertoo, mitä kaikkea teemme väärin.

Ehkä tartut yhteen vinkkiin, joka sopisi elämäntilanteeseesi parhaiten? Muutat tottumuksiasi yksi kerrallaan, lempeästi, mutta päättäväisesti.

Kauniita unia,

Eveliina

P.S. Faktatiedoissa koskien unta lähteenä on käytetty Biohakkerin käsikirjaa, jonka suosittelen hankkimaan, mikäli haluat tietää lisää unesta ja terveyden optimoinnista.

Tilaa blogini sähköpostiisi:

Jos kaipaat lisää lukemista:

agni-ruuansulatuksen-tuli
Jooga

Agni – mikä se on?

Tunteiden turbulenssia, väsymystä, turvotusta, ilmavaivoja, löysää vatsaa, saamattomuutta, ummetusta, heikotusta, tukkoisuutta, aivosumua, kovaa nälkää tai nälän puutetta. Systeemi on sekaisin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että agni

Lue blogi »
Jooga

Syksy on vata-aikaa

Panin viime viikonloppuna ystäväni maatilalla merkille, että pellot ovat alkaneet kellastua. Antaessani katseeni vaellella laajemmin ympäristössäni huomasin, että koko maisema oli alkanut vaihtaa väriään hieman

Lue blogi »

Jaa blogi tutuillesi:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Liity postituslistalle

Yhteys