chakrat - mita ne ovat

Chakrat – mitä ne ovat? – osa 2

Edellisessä chakrapostauksessa kerroin, miten chakrat nykyään pääosin nähdään. 
Lisäksi kirjoitin siitä, että esimerkiksi chakrojen psykologisista ominaisuuksista, väreistä tai sijainneista ei löydy viitteitä perinteisistä teksteistä. Tämä kääntääkin koko chakra-asian aivan ympäri: chakrasysteemiä ei siis olekaan varsinaisesti kehitetty sitä varten, että voisimme avata tukoksia energiakehossa tai tasapainottaa chakroja fyysisessä kehossa.
 
Tässä toivepostauksessa käyn läpi sitä, millainen väärinymmärrys chakrateoriassa on sattunut, nostan esille aiheeseen liittyvän kasitteen tattva ja pohdin vielä lopuksi, miten mantrat liittyvät chakroihin.
 
Jos et ole vielä lukenut aiempaa chakrapostaustani, suosittelen lämpimästi lukemaan sen kertaukseksi ennen kuin jatkat eteenpäin.
 

Ovatko chakrat osana ihmiskehoa?

 
Tosiasiassa chakroilla ei varsinaisesti viitata ihmiskehoon. Teksti, johon kaikki 1900-luvun chakrateoriat perustuvat, sisältää väärinymmärryksen liittyen kontekstiin. Tuon tekstin kirjoittaja ei käännöstä tehdessään nimittäin tiennyt, että kyseessä on vain yksi luku isommasta teoksesta, joka käsittelee tattvoja.
 
Käännösvirheet ja muun tekstin puuttuminen johti lopulta siihen, että chakrat kuvattiin osaksi ihmiskehoa.
 
 

Tattvat

 
Tuo pääteksti, joka käännettiin, käsittelee siis tattvoja. Tattvat ovat todellisuuden “tasoja”, “prinsiippejä” tai “peruselementtejä”. Olen viimeaikoina tutkinut tantrista filosofiaa, jonka perusajatuksena on se, että aineeton tietoisuus on kosmoksen perustava osa. Tattvasysteemi on ikäänkuin kartta siitä, miten aineeton tietoisuus päätyy aineelliseksi kokonaisuudeksi, eli tähän maailmaan.
 
Nostetaan esille kaksi tattvaa, jotta tuota asiaa voisi ymmärtää hieman syvemmin. Viimeisin tattva on maa, siis tämä välitön, rajallinen todellisuus, jossa elämme. Tattvasysteemin toisesta päästä löytyy Shiva-tattva, missä kaikki prinsiipit ovat potentiaalisessa, rajattomassa muodossa. Puhdas, suuri, kosminen tietoisuus on siis Shiva, mutta tällä ei tarkoiteta jumalaa. Keho, josta tattvasysteemissä on kyse, on Shivan keho, eikä niinkään ihmisen keho – varsinaisesti.
 
Maa tattvaa seuraavat tattvat ovat vesi, tuli, ilma ja eetteri. Näitä kutsutaan panca maha bhutiksi, joihin jokaiseen liittyy omat symbolinsa ja näitä symboleita käytetään tantrisissa visualisointiharjoituksissa. Kyseiset viisi tattvaa, joita myös elementeiksi kutsutaan, antavat meille tietoa todellisuudesta.
 
chakrat - mitä ne ovat
 
 

Miten mantrat liittyvät tähän?

 
Moniin chakroihin yhdistetään esimerkiksi siemenmantrat. Oikeastaan nämä mantrat liittyvät elementteihin, eivätkä chakroihin: mantra LAM on maa-elementin mantra, joka visualisoidaan muladharaan. Mantra ei siis varsinaisesti ole kyseisen chakran mantra, vaan elementin mantra. VAM on veden mantra ja RAM tulen.
 

Lopuksi

 
Niin, tässä on kyse siis hieman suuremmasta, monimutkaisesta asiasta. Olisihan se tietysti kiva, jos asia olikin niin yksinkertainen, että voisimme taaksetaivutuksilla avata anahatachakran. Mutta oppimani mukaan näin ei taida ihan olla. 
 
 
Eveliina
 
 
P.S. Tämä on sellainen asia, jota haluan tutkia ja josta haluan kirjoittaa pienissä palasissa. Jos tuntuu, että tämä meni ensimmäisellä lukukerralla ohi, älä huoli. Kyseessä on aivan käsittämättömän laaja kokonaisuus. Jatkan aiheesta taas lisää tulevaisuudessa. Mikäli haluat perehtyä asiaan sillä aikaa, suosittelen esimerkiksi Christopher Wallisin kirjoja ja blogia tai Maailmanpuupodcastia.

PC: Inkeri Kallio

Tilaa blogini sähköpostiisi:

Jos kaipaat lisää lukemista:

agni-ruuansulatuksen-tuli
Jooga

Agni – mikä se on?

Tunteiden turbulenssia, väsymystä, turvotusta, ilmavaivoja, löysää vatsaa, saamattomuutta, ummetusta, heikotusta, tukkoisuutta, aivosumua, kovaa nälkää tai nälän puutetta. Systeemi on sekaisin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että agni

Lue blogi »
Jooga

Syksy on vata-aikaa

Panin viime viikonloppuna ystäväni maatilalla merkille, että pellot ovat alkaneet kellastua. Antaessani katseeni vaellella laajemmin ympäristössäni huomasin, että koko maisema oli alkanut vaihtaa väriään hieman

Lue blogi »

Jaa blogi tutuillesi:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Liity postituslistalle

Yhteys