P9060043 (2) (1)

Joulurauhaa mindfulnessin ja joogan avulla

Joulu ja juhlapyhät lähestyvät hurjaa vauhtia. Vaikka on ihanaa viettää aikaa rakkaiden kanssa herkutellen ja rentoutuen, voi joulunaika tuoda mukanaan myös ylimääräistä stressiä. Monen meistä pitää suunnitella ja valmistaa jouluruokia, hankkia lahjoja, kaataa kuusi ja koristella pipareita sekä päättää milloin käydään kylässä kenenkin luona.

Huh! Ei ihme, että joulu tuntuu joskus suoritukselta ja rauha on tipotiessään.

Tästä syystä muutama vinkki rauhaisaan joulunaikaan mindfulnessin ja joogan avulla on paikallaan:

  1. Kirkastuta mielessäsi se, mitä joululta odotat
  2. Varaa aikaa itsellesi
  3. Harjoita tietoista syömistä ja juomista
  4. Vietä aikaa luonnossa ja offline-tilassa

Joulurauhaa joogan ja mindfulnessin avulla

Kirkastuta mielessäsi se, mitä joululta odotat

Jouluun kohdistuu monia odotuksia, perinteitä ja ajatuksia, joista kaikki eivät ehkä ole omiamme – ne tulevat ulkopuolelta, ehkä meille rakkailta ihmisiltä. Kaiken kukkuraksi osa omista odotuksistamme lymyilee tiedostavan mielemme piilossa alitajunnassa, emmekä edes huomaa odotusten olemassaoloa. Joulun alla onkin hyvä pysähtyä miettimään, millaisia odotuksia tai toiveita jouluun kohdistuu.

On myös hyvä muistaa, mistä joulussa on kyse. Yhdelle joulu voi olla uskonnollinen juhla, toiselle taas mahdollisuus nähdä perhettä ja kolmannelle lahjojen vaihtoa. Pysähtyessäsi miettimään mitä joululta odotat, mieti myös, mikä joulun merkitys on sinulle.

Ja jos oikein rohkeaksi heittäydyt, voit myös keskustella odotuksista ja toiveista niiden henkilöiden kanssa, jotka ovat osa jouluasi. Näin kaikki tulevat kuulluksi ja toiveetkin saattavat toteutua helpommin kun ne ilmaisee. Jouluna mahdollisesti esiin nousevat konfliktit (joskus kolme päivää saman katon alla on liikaa) saattavat hälvetä pelkästään tällä. Toiveiden ja odotusten ilmaisu ei aina ole helppoa, mutta tämä onkin harjoitus, joka edellyttää hieman myötätuntoa ja ymmärrystä itseäsi sekä muita kohtaan.

Varaa aikaa itsellesi

Joulua edeltävät pitkät päivät valmistelujen parissa voivat viedä voimavarat. Jos itsestä huolehtimisen jättää tehtävälistan viimeiseksi ennen pyhiä tai niiden aikana, ovat omat akut tyhjät. Lataamattomat akut saattavat sotkea sisäisen maailman ja se heijastuu myös ympäristöön.

Yksi ravitsevimmista tavoista hoitaa itseään voi olla ottaa oma aika heti aamuun, jos se vain suinkin on mahdollista. Oma aika voi olla kiitollisuusharjoitus sängyssä heti heräämisen jälkeen, pidempi joogaharjoitus tai vaikka lyhyt meditaatio. Ole luova ja valitse sellaisia asioita, jotka ravitsevat sinua. Sillä aikaa kun huolehdit itsestäsi, akkusi latautuvat ja saat uutta elinvoimaa sekä rauhaa jouluusi.

Jos sinulla on säännöllinen joogaharjoitus, ethän unohda sitä kokonaan pyhien ajaksi. Arkeen palaaminen on haastavaa, mikäli kaikki rutiinit kaatuvat.

Joulurauhaa joogan ja mindfulnessin avulla

Harjoita tietoista ruokailua

Laatikot, tortut, piparit, glögit – ah, mitä herkkuja joulu tuo tullessaan! Tämä juhla on nauttimista varten, mutta joskus tulee huomaamattaan laitettua muutama haarukallinen (tai lasillinen) liikaa kurkusta alas. Ja jouluruuasta tullut ähky voi tuntua jopa pahemmilta, kuin krapula! Ja entä se turvotus…

Jouluna kannattaakin harjoittaa tietoista ruokailua, eli siis olla läsnä, kun syö ja juo. Tietoinen syöminen usein hieman hidastaa ruokailutahtia ja pistää meidät pureskelemaan ruuan paremmin – tästä ruuansulatus kiittää. Kokeile myös havainnoida ruokien värit, tuoksut, muodot ja tunne ruuan koostumus suussasi. Ole läsnä, kun nielaiset ja aisti, miltä se tuntuu. Huomaa, kun olet kylläinen ja päätä ruokailu siihen.

Ayurveda ohjeistaa syömään vain silloin kun on nälkä – voisiko tämä toimia joulunakin?

Vietä aikaa luonnossa ja offline-tilassa

Monet matkustavat muualle joulunviettoon ja istuminen autossa, junassa tai lentokoneessa tulee vähintäänkin tutuksi. Aikakin kuluu pääosin sisällä, sillä toistaiseksi sääennusteet eivät ainakaan Etelä-Suomeen lupaile kauniin valkeana kuultavaa joulua. Jos viettää monta päivää sisällä, olo voi olla hieman pöllähtänyt.

Matkustaminen ja ajanvietto sisätiloissa tarkoittaa usein myös sitä, että kännykkä on kädessä tiiviimmiin. Sosiaalinen media laulaa, kun jouluntoivotukset singahtelevat bittimaailmassa pallonpuoliskolta toiselle.

Hälytysäänet, näytölle pomppivat ilmoitukset sekä jatkuvasti päivittyvät feedit rasittavat hermostoa. On sanomattakin selvää, että teknologia aiheuttaa stressiä, häiritsee keskittymistä ja vähentää yhteyttä ihmisten välillä. On kiva vaihdella kuulumisia puhelimessa tai viestitellä, mutta jouluna voisi kokeilla panostaa siihen, että on läsnä niiden ihmisten kanssa, jotka ovat fyysisesti paikalla.

Tämä viimeinen vinkeistäni on palauttavin: lähde viettämään aikaa luontoon ja jätä puhelin hetkeksi sisälle. Pelkkä kävely luonnossa tekee ihmeitä vireystilalle! Voit myös kävellä tietoisen läsnäolevasti: kiinnittää huomiota kehotuntemuksiin, ympäristöön tai vaikka itse liikkeeseen. Ja kun puhelin ei ole mukana, et valokuvaa, viestittele tai vastaa puheluihin. Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa, varsinkaan jouluna.

Toivon sinulle oikein rauhaisaa joulua!

Eveliina

Tilaa blogini sähköpostiisi:

Jos kaipaat lisää lukemista:

agni-ruuansulatuksen-tuli
Jooga

Agni – mikä se on?

Tunteiden turbulenssia, väsymystä, turvotusta, ilmavaivoja, löysää vatsaa, saamattomuutta, ummetusta, heikotusta, tukkoisuutta, aivosumua, kovaa nälkää tai nälän puutetta. Systeemi on sekaisin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että agni

Lue blogi »
Jooga

Syksy on vata-aikaa

Panin viime viikonloppuna ystäväni maatilalla merkille, että pellot ovat alkaneet kellastua. Antaessani katseeni vaellella laajemmin ympäristössäni huomasin, että koko maisema oli alkanut vaihtaa väriään hieman

Lue blogi »

Jaa blogi tutuillesi:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Liity postituslistalle

Yhteys