Hyvä mindfulness ohjaaja

Millainen on hyvä mindfulness-ohjaaja?

Mindfulnessin suosio on kasvanut muutaman vuoden aikana hurjasti ja tarjonta lisääntyy edelleen. Ongelmallista on se, että kuka tahansa voi käynnistää mindfulness-kurssin tai ohjata harjoitteita, sillä ohjaaja-nimikettä käyttääkseen ei tarvitse erityislupaa. Kaikenlisäksi kuka tahansa voi kouluttaa mindfulness-ohjaajia. HUI!
 
Tämä asettaa kuluttajan hieman vaikeaan tilanteeseen ja siksi haluankin pohtia hieman sitä, mistä voisi tunnistaa hyvän ohjaajan.
 

Lähtökohdat mindfulnessin ohjaamiseen

 
Sanotaan, että pelkkä oma harjoitus ei tee kenestäkään ohjaajaa. Sama pätee myös kurssin käymiseen, eli pelkkä ohjaajakurssikaan ei tee kenestäkään ohjaajaa, ainakaan kovin ammattitaitoista (auts) sellaista. Miksei? Oma kokemus ei valmista ohjaukseen (johon kuuluu paljon muutakin, kuin sanallinen ohjaus) ja pelkkä koulutus ei anna riittävää omakohtaista kokemusta, jota todella tarvitaan ohjatessa muita. Ohjaajalla tulisi mielestäni olla näiden kahden yhdistelmä ja lisäksi vähän jotain muuta.
 

Ymmärrys menetelmästä, sen opettamisesta ja muuttamisesta

 
Kerroin aiemmassa postauksessani siitä, miten Jon Kabat-Zinn loi MBSR-menetelmän ja juurikin hänen kauttaan mindfulness tuli tunnetuksi laajemmin. Kabat-Zinn kehitti 8-viikon ohjelman, jota on tieteellisesti tutkittu ja tulokset puhuvat puolestaan (tutkimuksia löydät esimerkiksi täältä). On siis ymmärrettävää, että samaanaikaan syntyi myös tapa, perinne, jolla menetelmää opetetaan.
 
Hyvällä mindfulness-ohjaajalla onkin selkeä käsitys siitä, miten menetelmään pohjautuva koulutus tai kurssi toteutetaan laadukkaasti. Lisäksi hyvällä ohjaajalla on ymmärrys siitä, että menetelmän rakenteita ei voi muuttaa sillä tavalla, että perinne kärsii.
 
Jokainen hetki on ainutlaatuinen ja vaati joskus menetelmän soveltamista, mutta ydin pysyy muuttumattomana. Mikäli rakenteita muutetaan sopimattomalla tavalla, muuttuvat myös tulokset, eli menetelmän myönteiset vaikutukset. Aika loogista. 
 
Hyvä mindfulness ohjaaja - Jon Kabat Zinn
 

Hyvän mindfulness-ohjaajan ominaisuudet

 
Mielestäni hyvä ohjaaja on aina itse myös oppilas. Hän ei tuudittaudu omaan hankittuun pätevyyteensä, vaan antaa itsellensä luvan olla aito ja haavoittuvainen kussakin tilanteessa.
 
Mindfulness-ohjaaja ei siis oikeastaan ole koskaan valmis, vaan ohjaajana oleminen on enemmänkin tapa olla, joka syntyy osittain oman harjoittamisen kautta.
 
Hyvällä ohjaajalla on kyky luoda turvallinen harjoitusympäristö. Hän tietää, mihin huomio kohdistetaan eri tilanteissa ja hän osallistuu tutkiskeluun kurssilaisten kanssa. Lisäksi hyvä ohjaaja on utelias sekä myötätuntoinen.
 

Lopuksi

 
Jos olet aikeissa aloittaa mindfulnessin harjoittamisen, on hyvä selvittää ohjaajan koulutus-sekä harjoittamistausta ja tämän lisäksi sen henkilön taustat, joka ohjaajan on kouluttanut. 
 
 
 Eveliina
 
 
P.S. Alempi kuva on otettu, kun opettajani Leena Pennanen toi viime kesänä Jon ja Myla Kabat-Zinnin Suomeen luennoimaan ja minulla oli suuri kunnia lounastaa heidän kanssaan.
 
P.P.S Ja nyt kun kerran ollaan aiheen äärellä, kerrottakoon, että olen itse harjoittanut menetelmää lähes päivittäin vuodesta 2012 ja vuonna 2015 aloitin kaksi vuotta kestäneen ohjaajakoulutuksen. Ohjaajaksi valmistuin keväällä 2017. Lisäksi olen osallistunut useille eri retriiteille, pitkille ja lyhyille. Ohjaajaksi minut on kouluttanut alan pioneeri Suomessa, Leena Pennanen. 

Tilaa blogini sähköpostiisi:

Jos kaipaat lisää lukemista:

agni-ruuansulatuksen-tuli
Jooga

Agni – mikä se on?

Tunteiden turbulenssia, väsymystä, turvotusta, ilmavaivoja, löysää vatsaa, saamattomuutta, ummetusta, heikotusta, tukkoisuutta, aivosumua, kovaa nälkää tai nälän puutetta. Systeemi on sekaisin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että agni

Lue blogi »
Jooga

Syksy on vata-aikaa

Panin viime viikonloppuna ystäväni maatilalla merkille, että pellot ovat alkaneet kellastua. Antaessani katseeni vaellella laajemmin ympäristössäni huomasin, että koko maisema oli alkanut vaihtaa väriään hieman

Lue blogi »

Jaa blogi tutuillesi:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Liity postituslistalle

Yhteys