Voimavaroja lisaavat ja vahentavat tarinat

Voimavaroja lisäävät ja vähentävät tarinat

Hiljattain olen pohtinut paljon erilaisia tarinoita, kertomuksia ja selostuksia, joita me ihmiset kerromme itsellemme. Halusin kirjoittaa tästä asiasta vuoden vaihteessa, sillä minulle on taas viime aikoina tullut näkyväksi muutamia tarinoita, joita en välttämättä haluaisi kuunnella enää ensi vuonna. 
 

Tarinat tiedostavan mielen ulottumattomissa

 
Niinhän se on, meidän ihmisten mielissä on lähes jatkuvasti käynnissä jonkinlainen tarina. Tarinat syntyvät menneistä kokemuksistamme ja ne saavat vahvistusta nykyhetken tapahtumista. Usein tarinat ovat tietoisen mielemme ulkopuolella, emmekä edes huomaa, että tarinoita on ylipäätään olemassa. 
 
Esimerkiksi, pelkästään jo jokin tietty tuoksu voi viedä mukanaan vaikka lapsuuden lämpimiin muistoihin tai yksikin sana koskien esiintymistä voi laukaista lamauttavan pelon. Reaktio on automaattinen. Ajattele, jos yksi sana tai tuoksu saa aikaan voimakkaan reaktion, mitä kokonainen tarina, jota olemme kertoneet koko elämämme, tekee meille?
 
Voimavaroja lisaavat ja vahentavat tarinat
 

Tarinat lisäävät tai vähentävät voimavarojamme

 
Jotkut tarinoista ovat terveellisiä ja ne tukevat hyvinvointiamme. Esimerkiksi minä kerron itselleni, että joogaharjoitus tekee hyvää ja ansaitsen harjoittaa päivittäin, sillä annan paljon myös muille opettaessani. Toiset tarinat taas ovat vähemmän hyödyllisiä, oikeastaan negatiivisia, ja aiheuttavat ongelmia, jos uskomme niitä.
 
Olen ollut pitkään erään haitallisen tarinan sokaisema, joka on rajoittanut elämääni. Ajattelin, että en ole tervetullut tiettyyn joukkoon, eikä minua haluta mukaan. Lapsena sain osani koulukiusaamisesta, joten näen melko helposti, miten jään yksin ja minua juostaan pakoon niin koulun pihalla kuin elämässäkin. Myöhemmin kävi ilmi, että myös muut asianomaiset kertoivat itselleen omia haitallisia tarinoitaan ja kaikkien näiden tarinoiden summa oli suuri olettamusten sotku, joka rajoitti yhdessäoloa, eikä siis todellakaan totuus. 
 

Päästä irti tarinoista, jotka rajoittavat sinua

 
Haitalliset tarinat aiheuttavat meille kärsimystä, tekevät elämästämme saippuaoopperaa ja kuluttavat voimavarojamme. Se, että tarinat tulevat näkyviksi on ensimmäinen askel kohti muutosta. Voit kokeilla vastata näihin kysymyksiin ja tutustua omiin tarinoihisi.
  • Mitkä tarinat itsestäsi tai toisista ovat hyvinvointisi esteenä? 
  • Millainen olo sinulle tulee kun kuuntelet tarinaasi? Mitä huomaat kehossa ja mielessä?
  • Ajattele, että tarina olisikin vain satua, etkä usko sitä. Mitä huomaat kehossa ja mielessä nyt?
  • Ehkä kokeilet kokonaan uutta tarinaa? Pelokkaasta rohkeaksi, negatiivisesta positiiviseksi, kärttyisestä iloiseksi.
 
Me emme voi muuttaa mennyttä, mutta voimme valita, ettemme usko päässä pyöriviä tarinoitamme. Päästämällä irti tarinoista, avaamme mahdollisesti kokonaan uuden maailman.
 
 
Eveliina 
 

Tilaa blogini sähköpostiisi:

Jos kaipaat lisää lukemista:

agni-ruuansulatuksen-tuli
Jooga

Agni – mikä se on?

Tunteiden turbulenssia, väsymystä, turvotusta, ilmavaivoja, löysää vatsaa, saamattomuutta, ummetusta, heikotusta, tukkoisuutta, aivosumua, kovaa nälkää tai nälän puutetta. Systeemi on sekaisin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että agni

Lue blogi »
Jooga

Syksy on vata-aikaa

Panin viime viikonloppuna ystäväni maatilalla merkille, että pellot ovat alkaneet kellastua. Antaessani katseeni vaellella laajemmin ympäristössäni huomasin, että koko maisema oli alkanut vaihtaa väriään hieman

Lue blogi »

Jaa blogi tutuillesi:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Liity postituslistalle

Yhteys