Blogi - featured

Mitä Mindfulness on?

Todettakoon heti alkuun, että tämä ei ole ihan niin yksinkertainen aihe, kuin miltä kuulostaa. Tässä kirjoituksessa pohdiskelen nimittäin lyhyesti sitä, mitä Mindfulness, hyväksyvä tietoinen läsnäolo ja MBSR-menetelmä tarkoittavat. Lopuksi kerron, mitä hyötyjä voit saada harjoittamalla. 

 

 

Mindfulness, hyväksyvä tietoinen läsnäolo ja MBSR-menetelmä

Mindfulness on nykyään sana, jonka monet jo tunnistavat, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Lyhyesti sanottuna Mindfulness on mielen kykyä havainnoida ja aistia. Mindfulness ei ole uskontoa, mielen tyhjentämistä, läsnäoloa, terapiaa tai edes oikeastaan rentoutusmenetelmäkään. Okei, got it.

 

Mindfulness-sanan on kääntänyt suomeksi alan pioneeri ja yksi opettajistani, Leena Pennanen, sanoilla hyväksyvä tietoinen läsnäolo. Näiden kolmen sanan äärelle on syytä pysähtyä.

 

Aloitetaan viimeisestä sanasta, läsnäolosta, joka viittaa tähän hetkeen. Olet siis läsnä, tässä hetkessä. Mielestäni on tärkeää korostaa, että läsnäolo ei ole sama asia kuin hyvä olo. Jos katsot tarkemmin, tämä hetki ei aina koostu vain ja ainostaan hyvistä hetkistä, vaan sekä miellyttävistä, että epämiellyttävistä hetkistä, eikö vain?

 

Tästä hyppäämmekin ensimmäiseen sanaan, hyväksyvä. Hyväksyvä on tässä oikeastaan sitä, miten olla sen kanssa, mitä on nyt (miellyttävää tai epämiellyttävää), ilman arvostelua. Sana tietoinen taas tarkoittaa sitä, että tiedostat tässä hetkessä. Otetaan pienenä esimerkkinä vaikka istuminen. Voit istua tiedostamatta, että istut tai voit istua tiedostaen, että istut. Yksinkertaista? Kyllä. Helppoa? Ei välttämättä.

 

Entä se MBSR?

Usein kun ihmiset puhuvat Mindfulnessista, he viittaavat menetelmään, jonka kehitti amerikkalainen Jon Kabat-Zinn 1970-luvulla Massachusettsin yliopistoklinikalla alunperin kroonisesti sairaiden potilaiden hoitoon. Koska tulokset olivat erinomaisia, menetelmä otettiin käyttöön laajemmin ja syntyi 8-viikon kurssi, jota on myös tieteellisesti tutkittu. Tätä Kabat-Zinnin kehittämää menetelmää kutsutaan nimellä Mindfulness-Based Stress Reduction, lyhyemmin MBSR. 

Olennaista menetelmälle ovat yksinkertaiset, helposti lähestyttävät, meditointi- ja joogaharjoitteet, joissa harjoitetaan hyväksyvää tietoista läsnäoloa. 

 

 

Mindfulnessin hyödyt

 

Miksi Mindfulness on niin suosittua? Uskon suosion johtuvan pitkälti menetelmän myönteisistä vaikutuksista.

 

Mindfulness auttaa avautumaan elämälle. Harjoitteiden avulla on mahdollista pysähtyä tähän hetkeen, hyväksyä itsensä juuri sellaisina kuin on, saada selkeyttä ihmissuhteisiin ja vuorovaikutustilanteisiin, sekä lisää iloa elämään.

 

MBSR-menetelmää on tutkittu paljon ja tutkimustulosten mukaan säännöllinen harjoittaminen voi auttaa vähentämään tai jopa kokonaan poistamaan esimerkiksi seuraavia vaivoja: 

  • Stressi, uupumus, burn out
  • Ahdistuneisuus, pelot
  • Erilaiset kiputilat (mm. pää-, selkä- ja niskakivut)
  • Suolisto-ongelmat
  • Uneen liittyvät ongelmat

 

Kuulostaa ainakin omiin korviini melko hyvältä. Tämä menetelmä onkin muuttanut elämäni, enkä voisi kuvitella, että eläisin ilman säännöllistä harjoittamista. Ehkä joskus kerron vielä, mitä itse olen saanut aloitettuani harjoittamisen viisi vuotta sitten ja miksi harjoitan edelleen. Toistaiseksi olkoon se vielä mysteeri.

Eveliina 

Lisää luotettavaa tietoa Mindfulnessista löydät vaikka täältä.

Tilaa blogini sähköpostiisi:

Jos kaipaat lisää lukemista:

agni-ruuansulatuksen-tuli
Jooga

Agni – mikä se on?

Tunteiden turbulenssia, väsymystä, turvotusta, ilmavaivoja, löysää vatsaa, saamattomuutta, ummetusta, heikotusta, tukkoisuutta, aivosumua, kovaa nälkää tai nälän puutetta. Systeemi on sekaisin. Vaikuttaa vahvasti siltä, että agni

Lue blogi »
Jooga

Syksy on vata-aikaa

Panin viime viikonloppuna ystäväni maatilalla merkille, että pellot ovat alkaneet kellastua. Antaessani katseeni vaellella laajemmin ympäristössäni huomasin, että koko maisema oli alkanut vaihtaa väriään hieman

Lue blogi »

Jaa blogi tutuillesi:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Liity postituslistalle

Yhteys